Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

ZDA: predsednik Biden na molitvenem zajtrku spodbudil k edinosti

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 04. 02. 2022 / 12:57
Oznake: Družba, Politika, Svet
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 04.02.2022 / 13:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
ZDA: predsednik Biden na molitvenem zajtrku spodbudil k edinosti
Joe Biden na tiskovni konferenci v Beli hiši (arhivski posnetek). FOTO: Vatican Media

ZDA: predsednik Biden na molitvenem zajtrku spodbudil k edinosti

Ameriški predsednik Joe Biden je na jubilejnem, 70. narodnem molitvenem zajtrku člane kongresa obeh največjih ameriških strank pozval k večji edinosti.

Edinost ne pomeni, da se glede vsega strinjamo; pomeni pa, »da verjamemo v jedro temeljnih stvari: skupni blagor, socialo, vero v Združene države Amerike,« je Biden po navedbah avstrijskega Kathpressa dejal na včerajšnji prireditvi v centru za obiskovalce ameriškega kongresa. Po njegovih besedah se edinost »nenehno izmika, v resnici pa jo ves čas nujno potrebujemo«.

Edinost se nenehno izmika, v resnici pa jo ves čas nujno potrebujemo.

Bidnov poziv prihaja »v obdobju velikih delitev« med republikanci in demokrati. Te delitve, predsednikove besede povzemajo pri ameriški medijski hiši CNN, »so postale tako očitne, in na kocki je ogromno stvari«. Pred dvema letoma je njegov predhodnik Donald Trump na narodnem molitvenem zajtrku razpravljal o postopku za svojo odstavitev. Tedaj navzočo predsednico predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi je obtožil laži; Pelosijeva je trdila, da moli za Trumpa.

Leta 2021, ko je Biden prvič spregovoril v vlogi novega predsednika Združenih držav Amerike, so prek video povezave zbrane nagovorili tudi nekdanji predsedniki Barack Obama, George W. Bush, Bill Clinton in Jimmy Carter ter ameriške politike pozvali k edinosti in odpuščanju. Trump je takrat manjkal.

Dwight Eisenhower se je leta 1953 kot prvi ameriški predsednik udeležil molitvenega zajtrka, odtlej pa je udeležba predsednikov postala tradicionalna.

Pobudo za molitveni zajtrk je v 30. letih prejšnjega stoletja dal metodistični pridigar Abraham Vereide. Dwight Eisenhower se je leta 1953 kot prvi ameriški predsednik udeležil molitvenega srečanja, odtlej pa je udeležba predsednikov postala tradicionalna.

Nalaganje
Nazaj na vrh