Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ameriški škofje obsojajo napad na Kapitol

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 07. 01. 2021 / 10:21
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.02.2023 / 16:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ameriški škofje obsojajo napad na Kapitol

Ameriški škofje obsojajo napad na Kapitol

Sinočnji napad je zahteval tudi smrtne žrtve, škofje prosijo za molitev.

FOTO: Vatican Media

Škofje v Združenih državah Amerike so enoglasno in odločno obsodili sinočnji napad na poslopje ameriškega kongresa v Washingtonu, ki je zahteval tudi smrtne žrtve in precejšnje število ranjenih, med katerimi so tudi policisti, poroča spletni portal Vatican News.

»Pridružujem se ljudem dobre volje in obsojam današnje nasilje v ameriškem kongresu,« je takoj po napadu izjavil predsednik Škofovske konference ZDA, nadškof Jose Gomez. »Američani nismo takšni. Molim za člane kongresa in zaposlene na Kapitolu, za policiste in vse, ki si prizadevajo za vnovično vzpostavitev miru in javne varnosti,« je nadaljeval nadškof. Gomez je v izjavi za javnost komentiral sinočnje dogajanje v ameriški prestolnici, ko so podporniki predsednika Donalda Trumpa preveč dobesedno upoštevali njegova navodila in se nasilno lotili reševanja »težav«, saj Trump še vedno ni pripravljen priznati poraza na predsedniških volitvah. Kljub temu je zagotovil, kot poroča STA, da bo prenos oblasti 20. januarja miren.

Miren prehod oblasti eden izmed zaščitnih znakov »tega velikega naroda«

Po navedbah washingtonske policije je sinočnji napad zahteval štiri smrtne žrtve, le ena izmed njih pa naj bi utrpela posledice nasilja; pri ostalih treh naj bi šlo za poslabšanje zdravstvenega stanja sredi negotovih razmer. Aretiranih je bilo 52 oseb.

Nadškof Gomez je v izjavi za javnost še pojasnil, da je miren prehod oblasti eden izmed zaščitnih znakov »tega velikega naroda« in da »se moramo v teh skrb vzbujajočih trenutkih znova zavezati vrednotam in načelom naše demokracije ter se med seboj povezati kot 'en narod pod Bogom'«.


FOTO: Wikipedia

Washingtonski nadškof moli za varnost vseh vpletenih

Kardinal Wilton Gregory, washingtonski nadškof, je prav tako podal izjavo za javnost, v kateri je ameriški kongres opisal kot »sveto območje in kraj, kjer so ljudje v preteklih stoletjih upravičeno protestirali ter predstavljali široko paleto mnenj«. »Kot Američani bi morali spoštovati kraj, kjer se razpravlja in odloča o zakonih in politiki našega naroda. Nespoštovanje in onečaščenje dediščine svobode, ki jo predstavlja to poslopje, bi morali občutiti kot skrunitev.«

Kardinal je dejal, da moli za varnost »vseh izvoljenih uradnikov, osebja, zaposlenih, protestnikov, varnostnih sil in vseh, ki živijo v soseski Kapitolskega griča«. Vse može in žene dobre volje je prosil, naj se za trenutek ustavijo in izrečejo molitev za mir v tem kritičnem trenutku, ameriške državljane pa je spodbudil, naj spremenijo razdiralni ton govora, ki je v zadnjem času prevladoval v političnih razpravah.

»Vsi tisti, ki so se zatekali k hujskaški retoriki, morajo sprejeti delež odgovornosti za spodbujanje vedno večjega nasilja v našem narodu,« je še dejal nadškof Gregory in vernike ob tem spomnil, da so poklicani »priznavati človekovo dostojanstvo vseh, s katerimi se ne strinjajo, ter si prizadevati za sodelovanje z njimi, da bi zagotovili skupno dobro za vse ljudi«.


Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh