Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Amsterdam si želi »politično korektnega Črnega Petra«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 19. 08. 2014 / 09:05
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje

Amsterdam si želi »politično korektnega Črnega Petra«

Župan van der Laan: pomočnik sv. Miklavža ne sme biti zaznamovan z rasističnimi značilnostmi.

»Zwarte Piet« (Črni Peter), lik, ki na Nizozemskem v ljudskih verskih običajih v predbožičnem času nastopa ob sv. Miklavžu, se bo letos po amsterdamskih ulicah sprehajal v spremenjeni podobi. Pri pomočniku sv. Miklavža naj bi odpravili vse diskriminatorne in rasistične značilnosti, je v pogovoru za nizozemske medije pojasnil amsterdamski župan Eberhard van der Laan. Tamkajšnja skupnost se s tem odziva na razsodbo upravnega sodišča z začetka letošnjega julija, v kateri je zapisano, da podoba »Črnega Petra« predstavlja »negativni stereotip« temnopoltih ljudi, zaradi česar deluje diskriminatorno in rasistično. Tradicionalno združenje Črnih Petrov je na omenjeno razsodbo vložilo priziv.



Kako naj bi Črni Peter v resnici izgledal, pravzaprav ni povsem jasno. Van der Laan zatrjuje, da morajo biti iz njegove upodobitve odpravljene vse značilnosti temnopolte rase, ki spominjajo na suženjstvo. Obraz lika bodo še vedno obarvali temno, kajti Peter je tisti, ki na Nizozemskem po izročilu pleza po dimnikih in prinaša Miklavževa darila, pojasnjuje župan. Od leta 2013 po županovih besedah liki Črnega Petra ne nosijo več velikih uhanov in sv. Miklavžu niso podrejeni.

Amsterdamski župan upa, da bo s spremenjeno podobo Črnega Petra praznovanje Miklavževega znova postalo praznik vseh Nizozemcev. Nadaljne razprave o Črnem Petru naj bi se odslej ne odvijale več na sodišču, ampak med ljudmi. Na Nizozemskem je Miklavžev večer, 5. december, ko po vsej deželi nastopajo liki Črnega Petra, eden najpomembnejših praznikov v sklopu obhajanja božiča.

Vir: Kathpress
Foto: splet / Wikipedia

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh