Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Amy Coney Barrett je nova ameriška vrhovna sodnica

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 27. 10. 2020 / 08:24
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 27.10.2020 / 09:25
Ustavi predvajanje Nalaganje

Amy Coney Barrett je nova ameriška vrhovna sodnica

Senat je sinoči z 52 glasovi za in 48 proti potrdil naslednico pokojne Ruth Bader Ginsburg.

Prisega nove ameriške vrhovne sodnice FOTO: YouTube/zaslonski posnetek

Amy Coney Barrett je nova ameriška vrhovna sodnica. Tik pred predsedniškimi volitvami 3. novembra letos je tamkajšnji senat potrdil kandidatko, ki jo je za ta položaj predlagal trenutni ameriški predsednik Donald Trump. Za Coney Barrettovo je glasovalo 52 republikanskih predstavnikov v senatu, en republikanski in 47 demokratskih glasov pa je nasprotovalo njenemu imenovanju.

Barrettova velja za odločno podpornico sleherne oblike življenja, sama ima sedem otrok, od tega dva posvojena in enega z Downovim sindromom. S sinočnjo potrditvijo Coney Barrettove so se v ZDA povečali upi tamkajšnjih podpornikov življenja, da bo odslej bolje zaščiteno tudi nerojeno življenje. Z njenim glasom bi lahko znova močneje omejili tudi istospolno zakonsko skupnost.

Coney Barettova je že prisegla kot nova vrhovna sodnica, predsednik Trump pa je ob tem dejal: »Barrettova družina je osvojila srca Američanov. Zelo primerno je, da sodnica Barrettova prevzame položaj resnične pionirke med ženskami, vrhovne sodnice Ruth Bader Ginsburg.«

Trump je Amy Coney Barrett za položaj vrhovne sodnice imenoval kmalu po smrti Ruth Bader Ginsburg. Kot poroča STA, ameriški senat doslej še nikoli v zgodovini ni potrdil vrhovnega sodnika ali sodnice tako blizu predsedniških volitev, ki se v ZDA dejansko že dogajajo; svoje glasove je predčasno oddalo že več kot 60 milijonov volivcev.

Vrhovno sodišče v ZDA je tisto, ki ima zadnjo besedo pri sporih o odločitvah predsednika ali zakonih kongresa.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh