Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Andrej Fink o posledicah komunističnega nasilja [KOMENTAR]

Za vas piše:
Andrej Fink
Objava: 03. 11. 2023 / 08:48
Oznake: Družba, Vojna, Zgodovina
Čas branja: 16 minut
Nazadnje Posodobljeno: 09.11.2023 / 20:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
Andrej Fink o posledicah komunističnega nasilja [KOMENTAR]
Andrej Fink je bil govornik na spominski slovesnosti v Kočevskem rogu 3. junija 2023. FOTO: Bogomir Štefanič

Andrej Fink o posledicah komunističnega nasilja [KOMENTAR]

Komunistično nasilje nas še danes bistveno obremenjuje, tudi če bi tega ne hoteli. Naše današnje življenje temelji na uradni laži. Na laži se pa ne da graditi nič skupnega. Nujno jo moramo še naprej in do konca razkrinkavati.

Pred dobrimi osemdesetimi leti je našo domovino zadela najhujša nesreča, ki jo je v tisoč petsto letih lahko doletela. V okviru svetovne kataklizme, druge svetovne vojne, so nas od zunaj napadli in okupirali trije sovražniki. Pred njimi smo se bili pripravljeni bojevati, kot smo to svojo odpornost uspešno izkazali večkrat v preteklih stoletjih. A leta 1941 nas je napadel še četrti sovražnik, ki se je kmalu začel izkazovati kot najhujši, ker je bil notranji, čeprav je po miselni zasnovi prihajal tudi od zunaj. Da je bil ta najhujši, se je pokazalo že maja 1945, ko je v nekaj tednih pomoril desettisoče lastnih ljudi, potem se je pa to izkazovalo skoraj pet desetletij in se izkazuje še danes.

Trije sovražniki so okupirali našo zemljo med vojno

Trije sovražniki so okupirali našo zemljo med vojno dobra štiri leta, domači sovražnik nas je okupiral 45 let, do demokratizacije spomladi 1990. Ta je zmes evropskih in neevropskih evrazijskih tokov, tako kot so se, med nami, začeli javljati v revolucionarnem nasilju. Zunanje sovražnike smo jih po njih delih že dvajset let prej poznali, predvsem na Primorskem in Koroškem. Italijanski fašizem in germanski nacizem sta nas hotela uničiti. Proti njima so se že po mesecu napada in zasedbe začele organizirati ilegalne odporniške skupine, ki jih je bilo vseh skupaj devet in so bile vse demokratično nastrojene. Slovenski narod je bil tedaj, kljub normalnim razlikam, politično enoten v istem cilju: priprava na oborožen odpor ter končni izgon okupatorjev, v soglasju z večjimi narodi, ki so bili prav tako napadeni in zasedeni, ko bodo okoliščine narekovale, da so večje akcije smotrne in da vsaj minimalno zagotavljajo končni namen.


Oklic totalnega in oboroženega odpora poziv k narodnemu samomoru

Komunistična partija Slovenije, četrti sovražnik, ki je do 22. junija 1941 soglašala s nacistično-komunistično kolaboracijo iz pakta Hitler-Stalin, torej tudi z okupacijo našega ozemlja, je po tem datumu v hipu obrnila plašč po vetru in preko od nje ustanovljene Osvobodilne fronte oklicala totalen in takojšen oborožen odpor proti prvim trem na vsem slovenskem ozemlju. Naj spomnim, da je ustanovitev te partije pred nekaj tedni, to je letos, proslavljala predstavnica sedanje slovenske vlade v Čebinah. Tedaj je ta Partija klicala že prej napadeni eno milijonski slovenski narod, naj pomaga pravkar napadeni dvesto milijonski Sovjetski zvezi. V tistem trenutku so bili okupatorji v največji vojaški moči in neprimerno večji narodi ter države so ječale pod njihovimi škornji. Za Slovenijo je bil oklic totalnega in oboroženega odpora poziv k narodnemu samomoru. Komunistična partija Slovenije se je samo sebe razglasila za edino legitimno voditeljico tega odpora, vsakogar drugega, ki bi se mimo nje hotel bojevati proti okupatorju pa imenovala za izdajalca.

Andrej Fink je bil govornik na spominski slovesnosti v Rovtah 22. avgusta 2021. FOTO: Ivo Žajdela

V resnici je šlo izključno in samo za komunistično revolucijo

Hkrati so komunisti začeli z domačo revolucijo. V resnici je šlo izključno in samo za revolucijo. Govorjenje o domnevnem narodno-osvobodilnem boju ni nič drugega kot laž in varanje še danes po skoraj 80. letih. Komunistični partiji je preko OF šlo samo za prevrat in za dosego oblasti. Ker oblasti v mirnodobnem času po demokratični poti ni mogla doseči, ji je prišel prav najhujši trenutek slovenskega naroda, ko ji je v kalnem uspelo ribariti in marsikaterega iskrenega Slovenca pregovoriti, da se jim je pridružil. Vsi imamo znance in morda sorodnike, ki so se na začetku iz domoljubja pridružili OF, a kmalu od znotraj spoznali njeno resnično naravo. Nekaterim je uspelo od nje odstopiti, drugim ne, velika večina takih, je desetletja pozneje z grenkobo ugotavljala: za 46 let totalitarne nesvobode se nismo bojevali. Bilo bi pa zdravo za našo družbo, če bi se ti oz. njihovi potomci danes od tega javno in jasno distancirali.

Brez komunistične revolucije tudi protirevolucije nebi bilo

Revolucija je bila krvava kot malo kje po svetu. O umorih ljudi, ki so se ji uprli, danes ni treba več argumentirati. Obstaja že dovolj napisanih publikacij o mučenjih in umorih ne samo izstopajočih osebnosti, temveč mož, žena, celo otrok, celih družin. Napisanega o tem je že dovolj, da je evidentiran slovenski razkol, ki ga je povzročila Komunistična partija Slovenije. Brez njene revolucije tudi protirevolucije nebi bilo.

Andrej Fink je govoril na srečanju treh Slovenij na Svetih Višarjah 6. avgusta 2017. FOTO: Ivo Žajdela

Pred nevzdržnim nasiljem je v silobranu nastopila obramba

Pred revolucijo in že nevzdržnim nasiljem je normalno v silobranu nastopila obramba. Alternativ ni bilo. Okupator se za vso morijo ni zmenil, kljub dolžnostim, ki jih je v tem po mednarodnem pravu imel. Ostalo je samo, ali se prepustiti domačim nasilnežem, kar bi pomenilo izginotje naroda in kulture ob že siceršnjem pritisku totalitarnih zunanjih okupatorjev, ali pa poskusiti samoobrambo s komaj razpoložljivimi sredstvi. Navadni ljudje predvsem na podeželju so z dovoljenjem italijanskega okupatorja začeli ustanavljati vaške straže, ki so se začele množiti in uspešno braniti življenja in imetje. Kako je do tega prišlo je tudi že znano in dokumentirano.

Partizani so vzeli od fašistov njihovo orožje

Po kapitulaciji Italije septembra 1943 je nastala nova situacija. Italijanski okupator je izginil, partizani so od fašistov radi vzeli njihovo orožje. Nemški okupator je bil nevarnejši, a so se razmere spremenile toliko, da so njegove vojaške sile na svetovnih bojiščih že začele trpeti bistvene poraze. Zato ni bil sposoben ohranjati reda na svojem okupiranem ozemlju.

Revolucionarno nasilje se je nadaljevalo in stopnjevalo

Revolucionarno nasilje se je nadaljevalo in stopnjevalo. Zato so se vaške straže preuredile v slovensko domobranstvo, ki so ga ustanovili hitro po partizanskem uničenju vaških straž jeseni 1943, torej se letos spominjamo 80. obletnice njegove ustanovitve. Objektivnega ocenjevalca ne smejo motiti okoliščine nastanka niti vaških straž niti slovenskega domobranstva. Šlo je za trenutni stek različnih interesov med okupatorjema na eni strani in od komunistov napadenimi slovenskimi ljudmi na drugi. Okupatorju je šlo za lastne vojne interese, posebno nemškemu, ker je v tistem času njegova vojaška uspešnost na svetovnih bojiščih že jenjala. Napadenim slovenskim ljudem pa je šlo za najelementarnejši namen preživetja pred krvavimi napadi lastnih, s tujo ideologijo okuženih ljudi.

Slovensko domobranstvo je bilo Slovenska narodna vojska

Da se pred revolucionarji in teroristi, ki te ubijajo in ropajo, uspešno braniš, moraš dobiti od nekod primerna sredstva. Orožje in denar po svojih učinkih nimata narodnosti. Orožje katerega koli izvora povzroči isti učinek. Slovensko domobranstvo je že ob nastanku nastopalo kot Slovenska narodna vojska, kar se je izkazovalo v izključno slovenskem namenu njenega formiranja, ki je bil, specifična obramba zgolj domačih interesov, v slovenskem imenu, v slovenskem pogovornem in poveljevalnem jeziku, s slovenskimi znaki (slovenska zastava in kranjski deželni grb), v domobranskih pesmih (ki so še na razpolago), predvsem pa v bojevanju zase, na svoji zemlji. Izjeme so bili tisti Slovenci, ki jih je okupator prisilno mobiliziral. Končno, na zasedanju Narodnega odbora za Slovenijo 3. maja 1945 so predstavniki vseh demokratičnih strank proglasili slovensko domobranstvo in še nekaj drugih bojnih formacij tudi formalno za Slovensko narodno vojsko.

Protirevolucijo so morali čim bolj propagandno diskreditirati

V jedru so vaške straže in slovensko domobranstvo bili protirevolucija. Tega pojma komunistično zgodovinopisje ne uporablja. Tudi ne uporablja imena domobranstvo in se ga striktno izogiba. Besedo domobranec so v 80. letih namenoma razvrednotili. Mi jo hočemo ponovno ovrednotiti. V komunističnem zgodovinopisju ponavljajo različne sramotilne vzdevke. Seveda, če bi omenjene pojme dovolilo, bi s tem priznavalo, da pri njih ni šlo za narodnoosvobodilni boj temveč za revolucijo, domobranstvu bi bil pa priznan namen obrambe doma, v ožjem in širšem pomenu besede. Protirevolucija je bila revolucionarjem nevarna, najprej zato, ker se je pojavila, a tudi zato, ker je bila na vojaškem področju uspešna. Potrebno jo je bilo torej čim prej mogoče in čim bolj radikalno onemogočiti, če ne pa jo vsaj propagandno diskreditirati. Za to še danes uporabljajo besedo kolaboracija, tujko, ki je popolnoma kontaminirana.

Andrej Fink je govoril na taboru Slovenija v svetu v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu nad Ljubljano 27. junija 2021. FOTO: Ivo Žajdela

Kdo je vse s kom kolaboriral

Človek je po naravi družbeno bitje, zato so-živi in sodeluje z drugimi z najrazličnejšimi nameni. Med drugo svetovno vojno so za svoje vojne in politične cilje kolaborirali, to je sodelovali, vsi z vsemi. Najprej Stalin in komunistične partije s Hitlerjem. Ko je za pakt zvedela idealistična komunistka Angela Vode in protestirala, so ji rekli: Stalin že ve kaj dela. Potem so kolaborirali zahodni zavezniki s totalitarnim Stalinom. Titovi partizani so kolaborirali z imperialističnimi Britanci, da so od njih dobivali orožje. Obrnjeno je tudi Churchill dejal, da se je za zmago pripravljen povezovati in kolaborirati, s hudičem iz najglobljega pekla, in se tudi je. So pa Britanci kolaborirali s 3. Rajhom na Guernseyskih otokih v zalivu med Francijo in Veliko Britanijo, na edinem britanskem ozemlju, ki so ga okupirali Nemci. Po vojni je britanska vlada podelila več priznanj tamkajšnjim funkcionarjem, ker so s svojim delovanjem med okupacijo prebivalstvu prihranili dodatno trpljenje.

S kom vse je kolaboriral komunist Tito?

Dansko so Nemci zasedli brez odpora, ter sta kralj in vlada ostala na oblasti. Iz Belgije je vlada emigrirala, kralj pa je po kapitulaciji ostal na svojem položaju. Na Nizozemskem je ostal neokrnjen ves upravni aparat. Peklenska učenca Stalin in Tito sta rada kolaborirala s kapitalističnimi imperialisti Britanci in ZDA, da sta od njih dobivala pomoč, predvsem orožje.

Partizani so na mnogo skritih načinov, kar se počasi razkriva in o čemer govori veliko osebnih pričevanj, kolaborirali z Italijani in Nemci. Z Italijani so na viden način rade volje kolaborirali, ko so fašistični topničarji rušili Turjak.

Josip Broz -Tito je kolaboriral s Stalinom, s katerim se je samo tri leta po koncu vojne sprl na smrt (in na Goli otok pošiljal proruske prejšnje tovariše). Broz je kolaboriral s kraljevo jugoslovansko vlado v Londonu (dogovor Tito-Šubašić) in požrl dejstvo, da je dobro leto prej na 2. zasedanju AVNOJA revolucionarno prekinil z njo vse stike in ji odrekel vse pristojnosti. Tito je že vedel kaj je delal. Pa nasprotni primer Draže Mihajlovića in njegovega takojšnjega odpora proti okupatorju. On se na noben način ni povezal z okupatorjem, pa je ob koncu, njega in njegove zadela ista »obsodba« kolaboracije in izdajstva kot naše domobrance, vojake Slovenske narodne vojske. Z naštevanjem bi lahko še nadaljevali.

Pri domobrancih je šlo izključno za narodni interes

Medvojna kolaboracija med zahodnimi zavezniki in Stalinom se je kmalu po koncu vojne spremenila v skoraj polstoletno hladno vojno. Nekateri govorijo o »pravi strani zgodovine«. Kateri »pravi strani«? Vsak je za svoje interese kolaboriral s kom, le slovenski narod bi med tem svetovnim kolesjem ne smel iskati svojih legitimnih in najelementarnejših interesov za preživetje ter bi se moral pustiti ugonobiti od ene in druge strani.

Pri vprašanju o sodelovanju je očitno, da je edino važno vprašanje: Če je kdaj za zaščito najosnovnejših interesov neobhodno potrebno pristati na nezaželeno sodelovanje, ki predstavlja manjše zlo, se je treba vedno vprašati za cilj oz. namen oz. nagib tega sodelovanja. Ali tisti, ki še vedno trobijo o kolaboraciji, sploh vedo kaj govorijo? Retorično vprašanje. Pač, lažite, lažite, nekaj bo že ostalo.

Komunistične partije ljudstvo ni zanimalo. Znana je bila njihova parola: Žrtve morajo biti. Če gre za revolucijo, je menda tedaj bilo vse dovoljeno, če je šlo proti njihovi revoluciji, je vse umazano in izdajalsko. Za Slovence in Slovenijo je tedaj edino pravo stran predstavljalo slovensko domobranstvo, ki je bila Slovenska narodna vojska. Pri domobrancih je šlo striktno in izključno za lastne, domače in narodne interese in nič drugega.

Očitno je, da je slovenska družba še vedno hudo ranjena

Mednarodni splet dogodkov, odnosi med zavezniki, silnice, ki so delovale, odločitve pred in med Jalto in po njej, so povzročili, da so slovenski narodni in državni interesi, sicer doma vojaško uspešni, ostali iznakaženi na najbolj brutalen način, za kar so poskrbeli domači revolucionarji s Komunistično partijo na čelu, komunistični internacionalizem, in nekateri drugi mednarodni interesi, ki so se izkazovali bodisi s svojo kratkovidnostjo, bodisi s perverznostjo, kar ima po svojih posledicah iste učinke. Ti učinki so se pokazali nekateri takoj s sramotno britansko izdajo in predajo Slovenske narodne vojske revolucionarjem in s sledečimi množičnimi poboji. Oboroženih niso mogli premagati, znesli so se pa, kot vedno, nad neoboroženimi.

Drugi učinki so se izkazovali skozi 45 let totalitarnega enopartijskega sistema, brez najosnovnejših človekovih pravic in svoboščin. Končno se pa izkazujejo tudi v njegovih ostalinah, ki se kažejo še danes in jih doživljamo vsak dan, med drugim na primer v zadevi RTV Slovenija.

Kaže se to tudi danes v spremenjenem slovenskem narodnem značaju, ki ga opažajo tisti Slovenci, ki so dalj časa ali celo dober del svojega življenja preživeli v tujini. Že 8. novembra 1941 je Komunistična partija Slovenije preko OF objavila t. i. Temeljne točke, med katerimi se je točka 4 glasila: »Z osvobodilno akcijo in aktivacijo slovenskih množic preoblikuje OF slovenski narodni značaj.« Če ji je to do danes uspelo ali ne, je lahko predmet razmisleka. Pa se nekateri še vedno sprašujejo zakaj se pri nas stvari tako počasi spreminjajo. In trditev, da mlajših generacij vse to ne zanima. Seveda, ker se o vsem tem menda ne sme govoriti, najmanj v šolah. Očitno je, da je slovenska družba še vedno hudo ranjena.

Ne more biti vse pozabljeno, kot da se ni nič zgodilo

Tragedija, ki se je zgrnila nad nami, kljub poštenim naporom, da bi jo preprečili, ni bila sad kake naravne kataklizme, temveč človeške podlosti, ki je bila sad delovanja nekaterih ljudi ter združb z imenom in priimkom. To je treba poudariti. A da bo jasno. Osebno je bilo že vse gorje z nadnaravno pomočjo odpuščeno. Osebnih krivcev tudi danes ni več.

Vendar iz javnega/družbenega/državnega vidika ne more biti vse kar tako pozabljeno, kot da se ni nič zgodilo. Nenehno spominjanje na to ni nikakršna maščevalnost, kot zlohotno ponavljajo sejalci megle v službi nekdanjih krvnikov. Nerazčiščena preteklost bremeni sedanjost in ji onemogoča zdravo pot naprej. O tem govori psihološka stroka. Slovenski genocid, ki se ga danes še na tem mestu formalno spominjamo, je zadnja etapa revolucionarne tragedije. Kot njena posledica je cela naša država eno samo pokopališče in mi živimo v njem. Naša zemlja nosi v sebi zemske ostanke na desetine tisočev različnih narodnosti, ki so bili vsi žrtve komunistične revolucije. Ne glede na pietetno razpoloženje do vseh, se mi posebej spominjamo umorjenih domobrancev, pripadnikov Slovenske narodne vojske. Ti so neprestano med nami. Izkazujemo jim čast in zahvalo.

Država mora ubitim vrniti dobro ime

Razkropljeni umorjeni po slovenski zemlji nenehno kličejo božji blagoslov nanjo in na nas, da vztrajamo, da se še bolj utrdi naš pogum in da prikličemo na dan pravico, ki jo že osem desetletij terja naš dom. Nepokopanim smo poleg spomina in skrbi, da se kaj takega nikoli ne ponovi, dolžni tudi najelementarnejše: raziskati je treba vsa grozodejstva, preiskati okoliščine nasilne smrti, s tem evidentirati žrtve, sicer bi ostale zamolčane, neobstoječe, torej ne-osebe. Država mora žrtvam po uradni dolžnosti izdati mrliške liste. Mora jim nameniti spoštljiva grobišča. Končno pa vrniti dobro ime. Klicati in trkati moramo na narodno in državno zavest in vest ter neprestano opominjati.

Naše življenje temelji na uradni laži

Na temelju zločina nad slovenskim narodom ni mogoče dolgotrajno sožitje, kar se očitno izkazuje danes. Ni dovolj samo farizejsko obžalovanje. Naravnost perverzna je floskula: Obsojamo medvojne in povojne poboje, a to pustimo preteklosti in zgodovini ter se s tem danes ne obremenjujmo. Strašna preteklost nas sama po sebi še danes bistveno obremenjuje, tudi če bi tega ne hoteli. Naše današnje življenje temelji na uradni laži. Na laži se pa ne da graditi nič skupnega. Nujno jo moramo še naprej in do konca razkrinkavati.

Kdor je kdaj sedel pod tistim kostanjem, je bil mlad

Ob koncu tega razmišljanja se naj na poenostavljen način spomnim črtice Kostanj posebne sorte iz ciklusa Podobe iz sanj, pisatelja Ivana Cankarja, ki jo je napisal med prvo svetovno vojno. V njej govori o posebnem kostanju, ki je rasel v zeleni samoti zunaj naselja. Vsi so ga hodili gledat, ker je bil čudo svojega plemena. Začel je brsteti že zgodaj v marcu, prve dni maja pa je že v svoji razkošni radodarnosti trosil belo cvetje vse naokoli in ga trosil še potem, ko ga drugi že niso več imeli. Jeseni, junak med junaki, se on še zmenil ni za sever in mraz. Njegovo listje je ostalo temnozeleno, košato. Kdor je kdaj sedel pod tistim kostanjem, je bil mlad. Prišel je poln skrbi in hudih misli, odšel pa z vedrim obrazom. Vsak posamezen list je bil znamenje moči, dobrote in vere, in od vsakega izmed njih je v svetlih kapljah rosila ljubezen.

Zdaj se je izkazalo, od kod ta moč, ta ljubezen in ta mladost

Nekoč se je stari vaščanki Marjeti sanjalo, da je ta kostanj mahoma postal ves zlat. Listi in žuželke so se lesketali v soncu, kakor cekini. Sredi noči se je vzdramila in se zamislila v svoje sanje. Takoj je vstala, vzela rovnico in motiko, šla do kostanja in začela pod njim kopati. Kopala je in kopala do ranega jutra. Ko je zasvetila jutranja zarja, kot še nikoli tako, je žena zavpila na ves glas, pustila rovnico in motiko ter kot brez uma tekla proti vasi. Brez sape je komaj pritekla do ljudi in jih priklicala. Brez besed so šli za njo moški, ženske in otroci ter se ustavili ob razkopani zemlji pod kostanjem. Med mogočnimi koreninami, ki so se vile na vse strani, so se kopičile same človeške lobanje. Druge kosti so bile vse navzkriž razmetane. Bilo jih je toliko, da se jih ni dalo prešteti. Če bi kopali še dalje in globlje, bi morda razgrnili tako pokopališče, da ga na svetu še ni bilo. Vsi so gledali, bledi in onemeli. Ko so se pa vračali, je starejši mož rekel: Zdaj se je izkazalo, od kod ta moč, ta ljubezen in ta mladost.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh