Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Angelus: kaj v adventu storiti za Jezusa in za druge? [VIDEO]

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 12. 12. 2021 / 14:56
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.12.2021 / 15:03
Ustavi predvajanje Nalaganje
Angelus: kaj v adventu storiti za Jezusa in za druge? [VIDEO]
Papež je blagoslovil figurice deteta Jezusa, imenovane Bambinelli. FOTO: Vatican Media

Angelus: kaj v adventu storiti za Jezusa in za druge? [VIDEO]

Kaj naj storimo? To vprašanje množic Janezu Krstniku v današnjem evangeliju je kot iztočnico za razmišljanje ob opoldanski molitvi angelusa z okna apostolske palače na Trgu sv. Petra uporabil papež Frančišek.

Enako bi se morali tudi mi spraševati, kaj storiti s svojim življenjem, k čemu smo poklicani in kaj nas uresničuje, je izpostavil sveti oče. »Vprašanje 'kaj storiti' opozarja, da ima življenje za nas nalogo. To ni nekaj, kar je prepuščeno naključju, temveč dar, ki nam ga daje Gospod, saj prosi, naj spoznamo sebe in trdo delamo za uresničitev sanj,« je poudaril Frančišek.

Kako lahko konkretno prispevamo v dobro Cerkve in družbe?

Vsi imamo poslanstvo, ki ga moramo izpolniti, je nadaljeval papež, zato se ne bojmo Gospoda pogosto spraševati, kaj lahko storimo Zanj in kaj zase, za naše sestre in brate, in kako lahko konkretno prispevamo v dobro Cerkve in družbe: »Advent je čas, ko se moramo ustaviti in se vprašati, kako naj se pripravimo na božič in kaj lahko storimo za Jezusa in za druge.«


Vera se nas osebno dotika in nas preobraža

Janez Krstnik daje v odgovoru na vprašanje »Kaj naj storimo?« zelo konkretne odgovore glede na življenjsko situacijo posameznika. »To nam ponuja dragocen nauk, da se vera udejanja v konkretnem življenju, se nas osebno dotika in nas preobraža,« je prepričan sveti oče.

Prošnja za odpuščanje, odplačilo dolga ali več molitve

Za zaključek je vse spodbudil, naj razmislimo, kaj lahko v pripravi na božič naredimo v svojem življenju, majhnega ali velikega. »To je lahko obisk osamljenega, pomoč starejšim ali bolnim, služenje revnim in onim v stiski. Lahko pa je to tudi prošnja za odpuščanje za svoje napake, odplačilo dolga, razjasnitev nesporazuma ali več molitve,« je zaključil papež Frančišek.

Blagoslov figuric deteta Jezusa

Hkrati je pozdravil številne prisotne romarje, med njimi mnoge družine z otroki, ki so prinesli k blagoslovu majhne figurice deteta Jezusa, imenovane »Bambinelli«, da bi jih pred božičem doma položili v jaslice. To tradicijo tretje adventne nedelje, imenovane tudi nedelja veselja, je pred več kot 50 leti začel sveti papež Pavel VI.

Nalaganje
Nazaj na vrh