Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Anglija: javno zdravstvo pritisnilo zavore pri obravnavi transspolnih otrok

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 04. 11. 2022 / 10:07
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 04.11.2022 / 12:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
Anglija: javno zdravstvo pritisnilo zavore pri obravnavi transspolnih otrok
Spremembe sledijo zaprtju največje klinike na svetu za zdravljenje otrok s transspolnimi težnjami. FOTO: nhs

Anglija: javno zdravstvo pritisnilo zavore pri obravnavi transspolnih otrok

Angleška nacionalna zdravstvena služba (NHS) je izdala nove smernice za obravnavo otrok s spolno neskladnostjo, v katerih opozarja, da je to stanje pogosto le »začasna faza«, ter omejuje uporabo zdravil za preprečevanje pubertete in hormonov za spreminjanje spola.

Prenovljena politika NHS o zdravljenju je bila objavljena prejšnji teden, potem ko je pregled obstoječih politik pokazal, da ima lahko sprememba spola »pomembne učinke na [otrokovo] duševno delovanje«, so poročali tamkajšnji mediji. Sprememba je sledila zaprtju največje klinike na svetu za zdravljenje otrok s transspolnimi težnjami, klinike Tavistock, zaradi pomislekov, ki jih je sprožil neodvisni pregled, in številnih pritožb družin pacientov.

Novi model se osredinja na obravnavo otroške duševnosti in razvoja ter vključuje izvedence za pediatrični avtizem in duševno zdravje.

Celotne smernice NHS predstavljajo odmik od dosedanjega modela »oskrbe za potrditev spola«, ki spodbuja medicinski in socialni prehod otroka v nasprotni spol, pogosto z uporabo zaviralcev pubertete in hormonskih zdravil. Namesto tega se novi model osredinja na obravnavo otroške duševnosti in razvoja ter vključuje izvedence za pediatrični avtizem in duševno zdravje.

Povezava med avtizmom in spolno neskladnostjo namreč nakazuje, da so otroci iz tega spektra še posebej ranljivi za privlačnost transspolnosti. Po navedbah NHS novi model oskrbe otrok temelji na dokazih, da se »spolna neskladnost v večini primerov ne nadaljuje v obdobju mladostništva« in je lahko zgolj »prehodna faza«. Večina otrok - po nekaterih raziskavah okoli 84 odstotkov - naj bi spolno neskladnost prerasla.

O socialnem prehodu je treba razmišljati le v primerih klinično pomembne stiske.

Poleg tega pri NHS opozarjajo, da ima lahko socialno prehodno obdobje - ko otrok prevzame novo ime, frizuro in oblačila, ki ustrezajo nasprotnemu spolu – »pomembne učinke na otrokovo duševno delovanje«. Ob tem poudarjajo, da je treba o socialnem prehodu razmišljati le v primerih »klinično pomembne stiske«.

Anglija ni edina evropska država, ki je začela omejevati dostop do zdravljenja in operacij za potrditev nasprotnega spola pri mladoletnikih. FOTO: Pixabay

Evropa omejuje oskrbo za potrjevanje nasprotnega spola

NHS se je z novimi smernicami odzvala na kritike zdravnikov, ki so dejali, da ljudi silijo v jemanje zdravil«. Anglija ni edina evropska država, ki je začela omejevati dostop do zdravljenja in operacij za potrditev nasprotnega spola pri mladoletnikih. Novi model NHS je v skladu z medicinsko etiko in najboljšo znanostjo, ki je trenutno dostopna, posege pri transspolnih otrocih in mladostnikih pa zavirajo tudi na Švedskem in Finskem ter v Franciji. Prizadevajo si tudi za zadostno ponudbo virov staršem in laični javnosti za spoznavanje resnice o pojavu transspolnosti.

O hormonskem zdravljenju vemo precej, vendar še vedno ne vemo dovolj o dolgoročnih učinkih.

Preverjenja varnosti in učinkovitosti modela potrjevanja spola, ki ga trenutno izvajajo v Angliji, vodi dr. Hilary Cass, ki je bila prej predsednica Kraljevega kolegija za pediatrijo in zdravje otrok (Royal College of Paediatrics and Child Health). Dr. Cassova je v pismu otrokom spregovorila o prizadevanjih za predpisovanje hormonskega zdravljenja osebam, ki se spopadajo s spolno neskladnostjo.

»Vem, da nekatere med vami skrbi, ali bom predlagala, da se hormonsko zdravljenje ustavi. O tem vprašanju moram kot zdravnica povedati svoje mnenje,« je zapisala: »O hormonskem zdravljenju vemo precej, vendar še vedno ne vemo dovolj o dolgoročnih učinkih.« Po obdobju javnih pripomb in večmesečnih preverjanjih bo novi program NHS dokončno pregledan, zaživel pa naj bi do leta 2023-24.

Zaviranje pubertete ali dajanje medspolnih hormonov kot odgovor na psihološke stiske glede lastne istovetnosti ali telesa nikoli ni in ne more biti ustrezna rešitev.

Odločitev NHS je izjemno pomemben korak v pravo smer, saj po mnenju mnogih priznava pomanjkanje dokazov za podpiro protokolu 'potrjevanja spola', ki spodbuja psihosocialno obdobje prehoda, zaviralce pubertete, hormone in celo operacije pri mladoletnikih. Zaviranje oz. celo blokiranje pubertete ali dajanje medspolnih hormonov kot odgovor na psihološke stiske glede lastne istovetnosti ali telesa namreč nikoli ni in ne more biti ustrezna rešitev. Spola po naravni poti ni mogoče spremeniti in vsak poskus, da bi se podali na »medicinsko« pot spreminjanja otrokovega videza in uničevanja ali oviranja naravnega delovanja telesa, je neupravičen.

Opozorilo glede zaviralcev pubertete in hormonov

Najpomembnejše je, da bo NHS nehala predpisovati sporna hormonska zdravila otrokom, razen če jih bo spremljal »formalni raziskovalni program«, ki bo vključeval tudi spremljanje v odrasli dobi. V raziskovalnem protokolu bodo določena merila za upravičenost do sodelovanja, je zapisano v ustreznem dokumentu. Pri NHS pojasnjujejo, da bodo strožji zaščitni ukrepi otrokom in njihovim staršem zagotovili »večjo preglednost glede »negotovih kliničnih koristi in dolgoročnih vplivov na zdravje« uporabe zaviralcev pubertete in hormonskega zdravljenja, kar bo »dodatno okrepilo soglasje [in] podprlo informirano odločanje mladih«. Glede dolgoročnega učinka hormonov, navajajo v poročilu, so tveganja za odrasle že dobro znana.

Dolgoročna tveganja in neželeni učinki predpisovanja spolnih hormonov transspolnim odraslim so dobro poznani.

»Spolni hormoni se transspolnim odraslim predpisujejo že več desetletij, dolgoročna tveganja in neželeni učinki pa so dobro poznani. Ti vključujejo povečano tveganje za srce in ožilje, osteoporozo in od hormonov odvisne vrste raka. Pri mladih ljudeh je treba upoštevati tudi vpliv na plodnost, pri čemer je potrebno svetovanje in ohranjanje plodnosti,« svetujejo v raziskavi.

Smernice opozarjajo tudi na nevarnosti zaviralcev pubertete in hormonov za spodbujanje moških ali ženskih lastnosti, ki jih mladi morda želijo kupiti na zasebnem trgu. Če otrok dobi »nenadzorovane« zaviralce pubertete ali omenjene hormone, pri NHS »ne bodo prevzeli klinične odgovornosti«.

Nalaganje
Nazaj na vrh