Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Anglikanski primas kritično o socialni politiki premierja Camerona

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 27. 06. 2012 / 09:19
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Anglikanski primas kritično o socialni politiki premierja Camerona

Zamisel o ‘močni družbi’ (Big Society) je bila predstavljena zato, meni primas Williams, da bi državo osvobodila njenih socialnih obveznosti.

Primas anglikanske Cerkve v Angliji, nadškof Rowan Williams, ostro obsoja enega izmed osrednjih političnih projektov predsednika vlade Davida Camerona. Zamisel o ‘močni družbi’ (Big Society) je bila predstavljena zato, da bi državo osvobodila njenih socialnih obveznosti, je britanski časnik ‘The Observer’ na svojih spletnih straneh navedel besede primasa Williamsa iz njegove še neobjavljene knjige z naslovom ‘Vera v javnem prostoru’ (Faith in the Public Square). Po poročilu sodeč gre za doslej najostrejšo kritiko duhovnega voditelja državne anglikanske Cerkve, ki se sicer s svojega položaja poslavlja, do enega izmed vodilnih projektov Cameronove vlade.

Zamisel o ‘močni družbi’ naj bi po mnenju britanske vlade okrepila lastno odgovornost tamkajšnjih državljanov. Zamisel izvira iz predvolilnega boja premierja Camerona, med konkretnimi cilji pa je med drugim spodbujanje socialne angažiranosti. Kritiki svarijo, da bi državljani koncept odtrgovanja na socialnem področju lahko razumeli kot poskus, da država svoje socialne obveznosti preloži na ramena človekoljubnih organizacij in posameznika.

V svoji knjigi, ki naj bi izšla jeseni, po navedbah časnika ‘The Observer’ nadškof iz Canterburyja predsedniku britanske vlade očita, da krilatice ‘močna družba’ ni napolnil z vsebino. Namesto tega se pojavlja sum, da za omenjeno zamislijo ne stoji nič več kot le varčevalni ukrepi za premagovanje gospodarske krize.

Teolog opominja, da se ljudje ne smejo več osredotočati na enosmerno gospodarsko rast. Takšno početje ‘sistematično ropa naravne vire našega planeta in uničuje temelje za dolgoročno blaginjo človeštva. Ali na kratko, gre za vlaganja v napačno smer’, piše anglikanski primas.

Britanska vlada je zaradi svoje socialne politike že dolgo časa tarča kritičnih opazk. Opazovalci po omenjenem poročilu v časniku ‘The Observer’ ugotavljajo, da izjave primasa Williamsa dvigajo prah tudi v političnih krogih. Canterburyjski nadškof se bo ob koncu letošnjega leta poslovil s položaja poglavarja angllikanske Cerkve.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh