Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Anin sklad: odprti drug za drugega [FOTO]

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 22. 07. 2023 / 16:58
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 22.07.2023 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Anin sklad: odprti drug za drugega [FOTO]
Družine Aninega sklada med mašo. FOTO: Ivo Žajdela

Anin sklad: odprti drug za drugega [FOTO]

V soboto, 22. julija 2023, je ustanova Anin sklad na Brezjah pripravila tradicionalno srečanje ob godu zavetnice ustanove sv. Ane.

S. Hermina Nemšak, Blaž Bukovšek in mama Maja, zadaj Marko Ušeničnik. FOTO: Ivo Žajdela

Poslanstvo Aninega sklada je družinam ponudili možnost kakovostnega duhovnega življenja: da se lahko udeležijo različnih duhovnih prireditev, kjer bodo dobili tisto, česar drugje ni mogoče dobiti.

Maša pred brezjansko Marijo pomagaj. FOTO: Ivo Žajdela

Predvsem pa, da družinam pomagajo pri njihovem vsakodnevnem življenju, pri težavah, s katerimi se srečujejo, pomagajo jim svetovati, da iščejo pomoč in rešitve, ki bodo njihovo življenje delale lepše, kakovostnejše ter bolj bogato. Nenazadnje jim pomagajo pri njihovem vsakodnevnem življenju s sredstvi, kolikor jih ustanova ima. Trenutno prek tega sklada družinam pomaga 280 dobrotnikov.

Mašo je daroval br. Primož Kovač. FOTO: Ivo Žajdela

Bog človeka postavi v svet z določenim namenom

Na trgu pred baziliko in narodnim svetiščem Marije Pomagaj se je zbralo 35 družin iz Aninega sklada. Uprava, od aprila 2019 je predsednik uprave Aninega sklada p. Milan Kos, letos so ga izvolili v drugi mandat, tajnica uprave je s. Hermina Nemšak, je poskrbela za pester letošnji program. Mašo je daroval br. Primož Kovač (somaševal je tudi p. Kos), ki je v nagovoru govoril o pomenu družine, o hvaležnosti staršev za otroke, ki so dar Boga.

Družine Aninega sklada med mašo. FOTO: Ivo Žajdela

Včasih je otrok tudi nenačrtovan, nezaželen, vendar postane ljubljeni otrok. Bog človeka postavi v svet z določenim namenom. Starši veliko razmišljajo o tem, kaj bo otrok postal, predvsem pa o tem, kakšen človek bo. Pridigar je vsem zaželel, da bi se v družinah veselili, da bi z veseljem sprejeli poroke otrok, morda dobili tudi kakšnega novomašnika, redovnico.

Staršem sta spregovorila zakonca Mirjam in Luka Mavrič. FOTO: Ivo Žajdela

Od kitare, violine do harmonike

Po maši je bil kulturni del, v katerem so na inštrumentih zaigrali nekateri člani družin. Najprej je Marko Ušeničnik iz Gorenje vasi na klaviaturah spremljal (igral je tudi med mašo) Majo Bukovšek iz Kranja, ki je igrala na violino. Za mamo je na kitari zaigral še sin Blaž Bukovšek. Amanda Kabaš je zaigrala na violino, Rok Gubanec iz Vodic pa na harmoniko. Marjeta Žebovec je prebrala Jalnovo črtico Naša mamica in dve pesmi Ivana Sadarja.

Med pričevanjem zakoncev Mavrič. FOTO: Ivo Žajdela

Sledil je program za zakonce in otroke. Staršem sta spregovorila zakonca Luka in Mirjam Mavrič, za otroke pa so pripravili poseben razvedrilni program v dveh skupinah (jaslice in oratorij).

Marjeta Žebovec je prebrala Jalnovo črtico in dve pesmi Ivana Sadarja. FOTO: Ivo Žajdela

S (pre)izkušnjami ju je Bog naredil (še) močnejša

Zakonca Mavrič sta z vrsto primerov iz svojega življenja prikazala, kako ju je Bog vodil in oblikoval v družini. Božja volja je, da bi ga poznali, želi, da bi bili odprti drug za drugega. Pripovedovala sta o posebni izkušnji s poročnega dne (pravzaprav noči), o pridobitvi službe, stanovanja, bančnega posojila, poti na morje, o ločitvi otrok od staršev.

Marko Ušeničnik in Maja Bukovšek. FOTO: Ivo Žajdela

Vse te pomembne in tudi izredne dogodke sta zakonca povezovala s prisotnim Bogom, ki ju spremlja, jima kaže pot in se z njim pogovarjata, od postavljanj vprašanj, izražanj zahval do molitev. S (pre)izkušnjami ju je Bog naredil (še) močnejša. Vesta, da mu ni vseeno za nas. Stoji ob nas in nam pomaga. Bog jima je govoril, da ju vodi v življenju. Bog je pravičen in usmiljen.

Rok Gubanec. FOTO: Ivo Žajdela

Njuno sporočilo je, če si v težavah, se poveži z ljudmi okoli sebe. Prisotne sta povabila, da skozi zgodbe svojega življenja pogledajo in spoznajo, da nas Bog ni pozabil, da živi z nami, da nas ljubi ter vodi – da dela za nas.

Amanda Kabaš. FOTO: Ivo Žajdela


Nalaganje
Nazaj na vrh