Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Avstralija kot prva država za omejitev elektronskih cigaret

Za vas pišejo:
A. R., STA
Objava: 02. 05. 2023 / 14:36
Oznake: Svet, Zdravje
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 02.05.2023 / 14:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Avstralija kot prva država za omejitev elektronskih cigaret
Elektronske cigarete niso nedolžen nadomestek klasičnih. FOTO: Unsplash

Avstralija kot prva država za omejitev elektronskih cigaret

Avstralija bo kot prva država na svetu drastično omejila kajenje elektronskih cigaret. Ukinili bodo uvoz elektronskih cigaret, ki ne bodo namenjene lekarnam, in uvoz e-cigaret za enkratno uporabo. Uvedli bodo tudi omejitve glede embalaže in okusov e-cigaret, ki so na voljo.

Avstralska vlada si bo tako prizadevala, da se bodo vse elektronske cigarete po novem prodajale izključno v lekarnah in na recept. Pakirane bodo podobno kot zdravila in opremljene z zdravstvenimi opozorili.

Preberite tudi:  Tudi vaši otroci vejpajo? Pulmologinja opozarja 

"Kajenje elektronskih cigaret je bilo vladam in skupnostim po vsem svetu predstavljeno kot terapevtski izdelek, ki naj bi dolgotrajnim kadilcem pomagal opustiti kajenje. Ni bilo predstavljeno kot rekreativni izdelek, zlasti ne kot izdelek, namenjen našim otrokom, vendar je postalo prav to," je dejal minister za zdravje Mark Butler.

Opozoril je, da je pri mladih, ki kadijo elektronske cigarete, trikrat večja verjetnost, da bodo začeli kaditi tudi navadne. "To se mora končati. Ne bomo stali križem rok in dopustili, da elektronske cigarete ustvarijo še eno generacijo odvisnikov od nikotina," je poudaril.

V Avstraliji je sicer po uradnih podatkih elektronske cigarete kadil že vsak četrti prebivalec, star med 18 in 24 let, in vsak šesti prebivalec, star med 14 in 17 let.

Kupi v trgovini

Akcija
Glukozna revolucija
Zdravje
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh