Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Avstralski škof Saunders obtožen spolne zlorabe mladoletnih

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 22. 02. 2024 / 13:45
Oznake: Cerkev, Družba, Svet, Škof
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.02.2024 / 14:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
Avstralski škof Saunders obtožen spolne zlorabe mladoletnih
74-letnemu upokojenemu škofu je do naslednjega zaslišanja v letošnjem juniju odrejen hišni pripor. FOTO: Vatican Media

Avstralski škof Saunders obtožen spolne zlorabe mladoletnih

Avstralska policija je včeraj aretirala upokojenega škofa Christopherja Saundersa, ki je obtožen 19 primerov spolne zlorabe mladoletnih oseb.

Predsednik Avstralske škofovske konference nadškof Timothy Costelloe je po aretaciji škofa Saundersa trenutno preiskavo označil za »pravilno in primerno ter dejansko potrebno«. 74-letnega Saundersa, ki je do upokojitve vodil škofijo Broome v severozahodni Avstraliji, naj bi danes izpustili ob plačilu varščine, do naslednjega zaslišanja v letošnjem juniju pa mu je odrejen hišni pripor, poroča spletni portal Vatican News.

Obtožbe proti upokojenem škofu so zelo resne in globoko vznemirljive, predvsem za tiste, ki jih izrekajo, zato je prav in primerno, da se vse takšne obtožbe temeljito raziščejo.

Saunders je obtožen dveh posilstev, 14 nezakonitih in nespodobnih napadov ter treh primerov nespodobnega ravnanja z otrokom kot odgovorna oseba. Po besedah nadškofa Costella so obtožbe proti upokojenem škofu »zelo resne in globoko vznemirljive, predvsem za tiste, ki jih izrekajo«, zato je »prav in primerno, da se vse takšne obtožbe temeljito raziščejo«.

Predsednik Avstralske škofovske konference je v izjavi za javnost zagotovil, da bo Cerkev »še naprej v celoti sodelovala s policijo in sprejela vse potrebne ukrepe, da bi se izognila kakršnim koli dejanjem, ki bi lahko ogrozila celovitost in avtonomijo policijske preiskave«.

Preiskava v teku

Prve obtožbe proti upokojenemu škofu Brooma so se pojavile leta 2020. Prva policijska preiskava je bila zaključena brez obtožb, nato pa je papež Frančišek odredil kanonično preiskavo v skladu z določbami svojega dokumenta iz leta 2019 Vos estis lux mundi, ki govori o boju proti spolnim zlorabam.

Škof Saunders je leta 2020 odstopil s svojega položaja.

Preiskavo je nadzoroval nadškof Mark Coleridge iz Brisbana, opravili pa so jo neodvisni preiskovalci in jo zaključili z 200 strani dolgim poročilom. Ko je bilo poročilo posredovano avstralski policiji, je ta začela novo preiskavo proti upokojenemu škofu Saundersu in v okviru te preiskave je bil zdaj obtožen.

Škof Saunders je leta 2020 odstopil s svojega položaja.

Kupi v trgovini

Odpustil sem vam
Pričevanja
22,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh