Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Spolne zlorabe v švicarski Cerkvi: mnogi so jokali

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 14. 09. 2023 / 07:45
Oznake: Cerkev, Družba, Svet
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 14.09.2023 / 10:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
Spolne zlorabe v švicarski Cerkvi: mnogi so jokali
Skoraj tri četrtine primerov v Švici priča o spolnih zlorabah mladoletnikov. FOTO: Vatican Media

Spolne zlorabe v švicarski Cerkvi: mnogi so jokali

Katoliška cerkev v Švici je v začetku tedna predstavila izsledke in rezultate pilotne raziskave o zgodovini spolnih zlorab v okolju Rimskokatoliške cerkve v državi od sredine 20. stoletja.

Projekt je trajal leto dni, opravila pa ga je Univerza v Zürichu. Po navedbah spletnega portala Vatican News je bilo v tem času identificiranih 510 domnevnih storilcev in 921 žrtev. Raziskava je namenjena kot izhodišče za nadaljnje preiskave. Izvorno gradivo je zajemalo predvsem podatke iz tajnih arhivov in arhivov strokovnih komisij, ki so delovale v okviru Švicarske škofovske konference in posameznih škofij. Državni in zasebni arhivi (državni arhivi, arhivska gradiva o šolah in domovih in podobno) niso bili vključeni v raziskavo ali pa so bili vključeni le kot dodatek.

Glede na izsledke je bila večina prizadetih moškega spola (56 odstotkov), v 39 odstotkih primerov je bila prizadeta oseba ženska. V 5 odstotkih primerov v virih ni bilo mogoče jasno določiti spola. Z nekaj izjemami so bili obtoženi oz. domnevni storilci moškega spola. Skoraj tri četrtine primerov (74 odstotkov) priča o spolnih zlorabah mladoletnikov. V 12 odstotkih primerov starosti ni bilo mogoče jasno določiti, v 14 odstotkih primerov je bila vsaj v vsakem sedmem primeru udeležena odrasla oseba. Poleg 1.002 primerov je bilo ugotovljenih še 30 primerov spolnih zlorab, v katerih so bile obtožene osebe povezane s švicarsko Katoliško cerkvijo, dejanja pa so se zgodila v tujini.

V raziskavi je poudarjeno, da je »Cerkev obsojene storilce praviloma kaznovala izjemno blago ali pa jih sploh ni kaznovala«.

Doslej majhen delež zabeleženih primerov

Raziskovalna skupina poudarja, da je bilo v okviru pilotnega projekta mogoče zabeležiti le majhno število primerov. Ti segajo od problematičnih »prehodov meje« do najhujših, sistematičnih zlorab. V raziskavi je tudi poudarjeno, piše Vatican News, da je »Cerkev obsojene storilce praviloma kaznovala izjemno blago ali pa jih sploh ni kaznovala«.

Bistveno spremembo tega pristopa je bilo mogoče opaziti šele v 21. stoletju, »ko je ravnanje Katoliške cerkve s primeri zlorab vse pogosteje povzročalo škandale«. Tako je Švicarska škofovska konferenca šele po prelomu tisočletja izdala smernice za obravnavo in preprečevanje primerov spolnih zlorab ter ustanovila škofijske strokovne odbore za obravnavo prijavljenih primerov. Škofijski strokovni odbori v šestih švicarskih škofijah naj bi vse do danes kazali različne stopnje »profesionalizacije«: do neke mere primanjkuje jasnih postopkov, v nekaterih primerih pa njihovo izvajanje ni uspešno.

Omenjena raziskava na 136 straneh je prvi sistematični poskus znanstvenega zajemanja in orisa spolnih zlorab v okolju Katoliške cerkve v Švici. V prihodnjih projektih bo treba pregledati še drugo arhivsko gradivo in s tem predstaviti podrobnejše podatke o pogostosti spolnih zlorab ter časovnem in geografskem kopičenju.

Škof Basla Felix Gmür. FOTO: Vatican Media

Švicarski škofje: izsledki raziskave »strašljivi in pretresljivi«

Predsednik Švicarske škofovske konference, škof Basla Felix Gmür, je v prvem odzivu na objavo izsledkov pilotne raziskave poudaril, da je dolžnost članov škofovske konference zdaj prevzeti odgovornost in ukrepati, ob tem pa je predstavil tudi prve ukrepe, ki jih morajo škofje sprejeti. Sporočilo škofa Gmüra je jasno: preveč cerkvenih voditeljev je desetletja ravnalo skrajno neodgovorno.

Poročilo govori o 1.002 primerih, toda za vsako številko se skriva oseba, »obraz, življenje, ki je bilo uničeno«.

Poročilo govori o 1.002 primerih, toda za vsako številko se skriva oseba, »obraz, življenje, ki je bilo uničeno«, je opozoril škof Gmür. Devet članov Švicarske škofovske konference priznava to trpljenje in »krivdo Cerkve« in po besedah njihovega predsednika bodo »storili vse, kar je v človeških močeh, da bi prizadeti izkusili pravico in da bi spolne zlorabe v prihodnje preprečili«.

Prevzemanje odgovornosti in nova načela

Člani škofovske konference - pet škofov, apostolski administrator iz Lugana in dva območna opata - želijo prevzeti odgovornost in ukrepati, je poudaril škof Gmür, zato so se skupaj z organi posameznih kantonov in verskimi skupnostmi odločili za začetne ukrepe: ustanovili in financirali bodo neodvisne urade za prijave. To naj bi olajšalo prijavljanje zlorab in sumov zlorab ter takojšnje sprejemanje potrebnih ukrepov. Škof je poudaril, da morajo odslej »vse pomembne dokumente hraniti v arhivih brez časovne omejitve«, kar naj bi preprečilo pozabo in prikrivanje ter zagotovilo nadaljnjo obdelavo.

Pri obravnavi primerov zlorab bodo odslej veljala nova načela: pristojni ne bodo več uničevali nobenih spisov, povezanih s primeri zlorab, ali dokumentiranih načinov njihove obravnave.

Pri obravnavi primerov zlorab bodo odslej veljala nova načela: pristojni ne bodo več uničevali nobenih spisov, povezanih s primeri zlorab, ali dokumentiranih načinov njihove obravnave.

 Tiskovna konferenca v Zürichu. FOTO: Vatican Media

»Mnogi bodo jokali«

Objavo švicarske pilotne raziskave o razkritju primerov v zadnjih 70 letih so pozdravile tudi žrtve zlorab. Njihov predstavnik je ob napovedi torkove objave izjavil: »Danes bodo mnoge žrtve jokale, ko bodo to slišale in prebrale.« Podobno kot škofje je dodal, da za vsakim izmed 1.002 primerov »stojijo ljudje, ki so bili globoko prizadeti«.

Mnoge žrtve po zlorabi trpijo vse življenje, pogosto v tišini, zato je pomembno, da se jim zdaj bolj prisluhne.

Znotraj cerkvenih preventivnih ukrepov bi morali po mnenju žrtev obravnavati tudi vprašanje »duhovne zlorabe«, ki po njihovem mnenju pogosto pripravi teren za telesno zlorabo. Mnoge žrtve po zlorabi trpijo vse življenje, pogosto v tišini, »zato je pomembno, da jim zdaj bolj prisluhnemo,« je prepričan njihov predstavnik.

Storilci so bili predolgo zaščiteni

Žrtve zlorab v Švici Cerkvi očitajo, da že predolgo ščiti storilce in ne upošteva žrtev, zato so po njihovem mnenju zdaj potrebna dodatna sredstva za odpravo posledic tega, kar se je dogajalo. Še vedno je premalo znanega o razmerah v Ticinu in francosko govorečem delu Švice.

Eden od ciljev nadaljnjega projekta je še bolj osvetliti celoten obseg spolnih zlorab v cerkvenem okolju.

Številčna razsežnost problema namreč še ni povsem jasna: 1.002 doslej dokumentiranih primerov naj bi predstavljalo »vrh ledene gore, ne vemo pa, kako velika ledena gora je pod njim«. Eden od ciljev nadaljnjega projekta je še bolj osvetliti celoten obseg spolnih zlorab v cerkvenem okolju.

Nalaganje
Nazaj na vrh