Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

O duhovni zlorabi: z žrtvami, psihologi in teologi [VIDEO]

Za vas piše:
A. R.
Objava: 06. 02. 2023 / 04:00
Oznake: Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.02.2023 / 06:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
O duhovni zlorabi: z žrtvami, psihologi in teologi [VIDEO]
Pri duhovni zlorabi žrtev postane predmet nekoga drugega, pojasnjuje msgr. Planet. FOTO: Pixabay

O duhovni zlorabi: z žrtvami, psihologi in teologi [VIDEO]

Duhovni nadzor in zlorabe (Emprise et abus spirituel) je francoski dokumentarni film, ki prek žrtev, psihologov, psihoterapevtov ter teologov spregovori o težki, pogosto zamolčani temi duhovne zlorabe.

Gre za štiri leta star film avtorjev Jean-Clauda in Anne Duret, ki pa je pred kratkim dobil tudi slovenske podnapise. Film je prosto dostopen na YouTubu.

Iskanje smisla, ki se prelevi v pravo dramo

Iskanje smisla je zelo lastno sodobnemu človeku. V filmu spregovorijo o ljudeh, ki so na tej poti, v želji po absolutnem, navdahnjeni z željo osmisliti svoje življenje, ga morda celo izročiti Bogu, prestopili prag skupnosti ali duhovnega gibanja. A včasih se to iskanje lahko prelevi v pravo dramo. V množici voditeljev, bodisi v novih duhovnih gibanjih, na področju filozofije, terapije ali včasih celo jedru Cerkve, namreč lahko srečamo manipulativne osebe.

To se je zgodilo Marie-Laure, Xavier in Mélanie. Vsi trije so pristali na pričevanje o svoji izkušnji, kako jih je v nekaj letih njihovo udejstvovanje, ki naj bi jih pripeljalo do več notranje svobode, v resnici ujelo v past, ki je vodila do številnih zlorab.

Od duhovnega nadzora do zlorabe

»Govoriti o duhovni zlorabi je relativna novost v Cerkvi. To je zaradi dejstva, da se je v psihologiji razvilo določeno strokovno znanje o vsem tistem, kar je moralno nadlegovanje, manipulacija, sprevržena duhovnost in tako dalje. Zato jih je možno boljše razločevati,« v filmu pove dominikanec Gilles Berceville, profesor duhovne teologije na katoliškem inštitutu v Parizu.

Nekakšen predpogoj duhovne zlorabe je duhovni nadzor, ki ga storilec izvaja nad žrtvijo, pojasni psihoterapevtka dr. Isabelle Chartier Siben. To se zgodi z manipulacijo, »saj ljudje niso neumni. Če bi šlo za običajno trpinčenje, bi to prepoznali in bi odšli.«

Po besedah ene od treh žrtev je duhovno zlorabo težko pojasniti, jo izraziti, saj ni priznana ne na ravni kazenskega prava, niti na ravni cerkvenega prava. »Gre za prilastitev osebe in vdor v življenje te osebe ali prek vzvoda duhovnosti.«

Zloraba, ki zadane v najbolj intimni del

Duhovna zloraba je morda najslabša, je prepričan msgr. Planet: »Nekomu, ki išče Boga, se prepreči, da bi ga srečal. Človek, ki je iskal Boga, je prišel do grozot. Zato podvomi v sam obstoj ali dobro Boga. verjamem, da je v tem nekaj zares hudičevega. Ustvarjeni smo za Boga, kot pravi sv. Avguštin. In pri duhovnem nadzoru in zlorabi se postavi oviro med iskalcem Boga in samim Bogom. Osebi se prepreči srečanje z Bogom. To mu je odvzeto, ker postane predmet nekoga drugega. Lutka.« Dejanje, ki oskruni najintimnejši del posameznika in ga prizadene v samem temelju.

V nadaljevanju film pojasnjuje pot duhovnega nadzora, kdo je lahko žrtev, opisuje profil duhovnega storilca, opredeli pojem duhovnega razločevanja ter pojasni pravo vlogo duhovnega spremljevalca.

Kupi v trgovini

Samo ljubezen ustvarja
Duhovna rast
17,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh