Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Avstrija: od danes obvezno cepljenje proti koronavirusni bolezni

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 05. 02. 2022 / 09:42
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 05.02.2022 / 09:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Avstrija: od danes obvezno cepljenje proti koronavirusni bolezni
Cepljenje proti koronavirusni bolezni je v Avstriji obvezno za vse, ki imajo tam stalno ali začasno prebivališče. FOTO: Tatjana Splichal

Avstrija: od danes obvezno cepljenje proti koronavirusni bolezni

V Avstriji je danes začel veljati zakon o obveznem cepljenju proti koronavirusni bolezni.

Obvezno cepljenje, s katerim želi vlada zajeziti koronaepidemijo, velja za vse državljane, starejše od 18 let. Po navedbah STA je Avstrija s tem postala prva članica Evropske unije, kjer je cepljenje proti koronavirusni bolezni obvezno. Zakon o obveznem cepljenju je stopil v veljavo, ko ga je včeraj podpisal predsednik države Alexander Van der Bellen, še isti dan pa je bil objavljen v uradnem listu. Zakon sta pred tem potrdila oba domova avstrijskega parlamenta.

Necepljenim grozi plačilo globe, ki bo v hitrem postopku znašala 600 evrov, v rednem do 3.600 evrov.

Cepljenje proti koronavirusni bolezni je v Avstriji obvezno za vse, ki imajo tam stalno ali začasno prebivališče. Izjema so nosečnice, osebe, ki se ne smejo cepiti zaradi zdravstvenih razlogov, in prebolevniki po koronavirusni bolezni šest mesecev po prebolelosti. Zakon bodo uvajali v treh fazah, nadzor nad izpolnjevanjem obveznosti cepljenja pa bodo začeli izvajati po začetni fazi sredi marca. Necepljenim grozi plačilo globe, ki bo v hitrem postopku znašala 600 evrov, v rednem do 3.600 evrov.

Avstrijska vlada je namero o obveznem cepljenju naznanila novembra lani. Po vseh državi je proti predlogu protestiralo na tisoče ljudi, politične stranke pa so ga v veliki večini podprle. V Avstriji, ki ima devet milijonov prebivalcev, je proti koronavirusni bolezni polno cepljenih 70 odstotkov prebivalstva. Zaradi covida-19 je doslej umrlo več kot 14.000 ljudi, zabeležili pa so skoraj dva milijona okužb z novim koronavirusom.

V Avstriji, ki ima devet milijonov prebivalcev, je proti koronavirusni bolezni polno cepljenih 70 odstotkov prebivalstva.

Obvezno cepljenje so po svetu sicer doslej uvedli v Ekvadorju, Tadžikistanu, Turkmenistanu, Indoneziji in Mikroneziji.

Nalaganje
Nazaj na vrh