Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Avstrija: samomor s pomočjo uzakonjen kljub nasprotovanju Cerkve

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 04. 01. 2022 / 11:18
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.01.2022 / 11:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Avstrija: samomor s pomočjo uzakonjen kljub nasprotovanju Cerkve
Avstrija je po novem ena izmed številnih evropskih držav, ki so doslej uzakonile različne oblike samomora s pomočjo. FOTO: Tatjana Splichal

Avstrija: samomor s pomočjo uzakonjen kljub nasprotovanju Cerkve

Z novim letom je v sosednji Avstriji začel veljati sporni zakon o samomoru s pomočjo, kljub odločnim nasprotovanjem Avstrijske škofovske konference.

Samomor s pomočjo je pri Avstrijcih po novem dovoljen odraslim osebam, ki menijo, da je njihovo trpljenje preveč neznosno in si želijo zaključiti svojo življenjsko pot. Pristojne oblasti zatrjujejo, da je nova zakonodaja pod strogim nadzorom: samomor s pomočjo naj bi bil dopusten le za neozdravljivo bolne odrasle osebe ali takšne, ki se jim zdravstveno stanje nepopravljivo slabša. Zakon samomora s pomočjo ne dopušča mladoletnim ali osebam s težavami v duševnem zdravju.

Pristojne avstrijske oblasti zatrjujejo, da je nova zakonodaja pod strogim nadzorom.

Kdor bo želel izkoristiti zakonsko možnost, bo moral o svojem primeru pridobiti dve ločeni strokovni mnenji in glede na zdravstveno stanje čakati od dva do dvanajstih tednov, da premisli o svoji odločitvi, preden mu je omogočeno iz lekarne pridobiti potrebna sredstva za izvršitev samomora s pomočjo.

Nova zakonodaja, ki so jo v Avstriji potrdili decembra lani, še vedno ne dopušča samomora z dejavno pomočjo. Avstrijski škofje odločno nasprotujejo tudi prvi različici, ki je stopila v veljavo 1. januarja 2022.

»Nesprejemljive pomanjkljivosti«

Avstrijski nadškof Franz Lackner je že pred uveljavitvijo opozoril, da zakon vsebuje »nesprejemljive pomanjkljivosti«. Predsednik Avstrijske škofovske konference je izrazil zaskrbljenost, ker naj bi se prosilci za izvedbo samomora s pomočjo posvetovali zgolj z dvema zdravnikoma, ne pa tudi s kliničnim psihologom ali psihiatrom.

Nadškof Lackner je opozoril, da je samomor s pomočjo na ta način enak predpisovanju običajnih zdravniških receptov, saj ga v tej obliki ni mogoče sodno preganjati, kljub tovrstnim zahtevam s strani ustavnega sodišča. Pripomnil je tudi, da je samomor s pomočjo v državah z uzakonjeno evtanazijo postal že »stalna praksa«. Avstrija je zdaj ena izmed številnih evropskih držav, ki so doslej uzakonile različne oblike samomora s pomočjo, vključno z Belgijo, Nizozemsko, Francijo, Španijo in Švico.

Avstrija je zdaj ena izmed številnih evropskih držav, ki so doslej uzakonile različne oblike samomora s pomočjo.

V svetu je Kanada prav tako razširila svojo zakonodajo o evtanazijski praksi v določanih primerih, v Združenih državah Amerike pa so določene zvezne države sprejele poseben status o »dostojanstvenem umiranju«, ki zdravnikom dopušča, da pomagajo pri samomoru neozdravljivo bolnih pacientov.

Obžalovanja vredne kulturne smernice

Avstrijski škofje potrjeno zakonodajo o samomoru s pomočjo vidijo kot »kulturno smernico, znotraj katere je edino življenje, ki ga je vredno živeti, polno in dejavno življenje«, izraz »dostojanstveno umiranje« pa ocenjujejo kot zavajajočega. Bojijo se, da bo nova zakonodaja še pospešila prihod časov, ko bo »vsaka telesna pomanjkljivost ali bolezen razumljena kot napaka, ki je ne moremo in ne smemo spregledati«.

Podpora oskrbi ob koncu življenja

Namesto legalizacije evtanazije bi bilo dosti primerneje, menijo avstrijski škofje, če bi dodatna finančna sredstva namenili v podporo oskrbi trpečih in neozdravljivo bolnih pacientov. Po besedah nadškofa Lacknerja avstrijska zakonodaja ne upošteva, da vsak samomor ostaja človeška tragedija in da je vsako človeško življenje dragoceno. Nadškof poudarja, da je zakonodaja »nepoštena do vseh tistih, ki si prizadevajo za dostojanstveno umiranje z zanesljivo in pozorno oskrbo in ki bodo to počeli tudi v prihodnosti«.

Kupi v trgovini

Danielov post
Zdravje
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh