Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bartolomej I.: tolažba vojnim beguncem na Poljskem

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 28. 03. 2022 / 13:11
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 28.03.2022 / 13:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Bartolomej I.: tolažba vojnim beguncem na Poljskem
Carigrajski ekumenski patriarh Bartolomej I. FOTO: Vatican Media

Bartolomej I.: tolažba vojnim beguncem na Poljskem

Carigrajski ekumenski patriarh Bartolomej I. je od nedelje do srede na obisku na Poljskem, po navedbah carigrajskega patriarhata pa je častni voditelj vesoljnega pravoslavja pred odhodom iz Carigrada dejal, da se želi srečati z ukrajinskimi vojnimi begunci ter jim prinesti »sporočilo tolažbe in upanja«: »Vemo, da je križ, ki ga nosite, težak in vam prihajamo na pomoč.«

Donacija za Ukrajino TUKAJ.

Kot je razvidno iz programa Bartolomejevega obiska, je varšavski pravoslavni metropolit Sava patriarha sinoči sprejel na letališču v poljski prestolnici, poroča avstrijski Kathpress. Predsednik Andrzej Duda je Bartolomeja povabil, naj obišče Poljsko, »da blagoslovi, potolaži in okrepi nešteto beguncev«. Predsednik Duda in carigrajski patriarh naj bi se danes popoldne srečala v varšavski palači Belweder.

Večina Ukrajincev je pravoslavnih kristjanov.

Po trenutnih podatkih nacionalne mejne straže je od začetka ruske invazije na Ukrajino 24. februarja na Poljsko iz sosednje države pobegnilo 2,3 milijona ljudi – več kot v katero koli drugo državo. Zaenkrat ni jasno, koliko ljudi, ki so pobegnili na Poljsko, je tam ostalo ali odpotovalo v druge države. Večina Ukrajincev je pravoslavnih kristjanov.

Bartolomej I. se bo skupaj s predsednikom Poljske škofovske konference nadškofom Stanislawom Gadeckim jutri srečal z ukrajinskimi begunci v študentskem naselju Univerze kardinala Stefana Wyszynskega. Po besedah škofovske konference bosta cerkvena dostojanstvenika skupaj izrekla »kratko molitev za mir v svetu«. Patriarh naj bi se pozneje z drugo skupino beguncev srečal v pravoslavnem kulturnem centru v Varšavi.

Napadalci ciljajo na popolno ponižanje ponosnega, zvestega in bratskega ukrajinskega naroda, ki se junaško in požrtvovalno bori za svojo svobodo.

Danes želi obiskati tudi grob poljskega pravoslavnega metropolita Dionizija (1876-1960) na pokopališču v poljski prestolnici, predvidena pa so tudi srečanja z verniki v dveh pravoslavnih cerkvah in pogovori s predstavniki poljskega ekumenskega sveta.

Patriarh Bartolomej I. je že večkrat obsodil rusko invazijo na Ukrajino. Med bogoslužjem v Carigradu je minuli četrtek prosil Nebeško Mater, naj konča »gnusno vojno v Ukrajini« in ukrajinskemu narodu podeli »svoje Božje varstvo«. Že prejšnjo nedeljo je dejal, da se zdi, kako napadalci ciljajo na »popolno ponižanje ponosnega, zvestega in bratskega ukrajinskega naroda, ki se junaško in požrtvovalno bori za svojo svobodo«. Življenje je izgubilo tudi več tisoč ruskih vojakov, posledice vojne pa že čutijo ljudje na obeh straneh.

Carigrajski ekumenski patriarh je avgusta 2021 obiskal Ukrajino ob 30. obletnici državne neodvisnosti.

Carigrajski ekumenski patriarh je Poljsko nazadnje obiskal maja 2019, ko se je udeležil »Pohoda živih« v nekdanjem nacističnem koncentracijskem taborišču Auschwitz-Birkenau. Avgusta 2021 je odpotoval v Ukrajino ob 30. obletnici državne neodvisnosti. Na Poljskem okoli 500.000 kristjanov pripada Pravoslavni cerkvi. Njihovi škofje so minuli teden v Varšavi pozvali ruskega predsednika Vladimirja Putina, naj ustavi »vsega obsojanja vredno« vojno v Ukrajini.

Nalaganje
Nazaj na vrh