Zapri
Iskanje

Baskin – prvič v Sloveniji [VIDEO]

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 20. 05. 2022 / 19:00
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 20.05.2022 / 15:11
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Baskin – prvič v Sloveniji [VIDEO]

Baskin – prvič v Sloveniji [VIDEO]
Predstavitvena tekma bo v nedeljo, 22. maja. FOTO: Pexels
Ali veste, kaj je »baskin«?

Baskin je ekipna igra, ki jo igrajo vsi skupaj: igralci s posebnimi potrebami in igralci s polnimi gibalnimi sposobnostmi. Ime »baskin« izhaja iz besed »basket« in »inkluziven«.

Predstavitvena tekma bo v nedeljo, 22. maja, ob 11. uri v telovadnici Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani. Na začetku bodo razložena pravila igre, nato pa se bosta pomerili dve italijanski ekipi (Zio Pino Udine in Bazinga Trst).

Na spletni strani Don Bosko Slovenija so zapisali, da je baskin »športna igra, ki izvira iz košarke in ima isti cilj: zadeti več košev od nasprotne ekipe. Vsako ekipo sestavljajo gibalno ovirani igralci oz. igralci s posebnimi potrebami in zdravi igralci, od katerih vsak s pomočjo soigralcev prispeva k igri po svojih zmožnostih.« 


Kdo so igralci?

»Med igralci so lahko poleg gibalno oviranih tudi poklicni košarkarji, športniki drugih disciplin ali osebe, ki se športno ne udejstvujejo. Ekipe so mešane tudi glede na spol in starost. Igra je kljub različnosti igralcev možna zaradi izvirnih pravil, ki so prilagojena glede na igralce,« pojasnjujejo na spletni strani Don Bosko Slovenija. 

Baskin se je razvil leta 2003 v Cremoni v Italiji. Njegova ustanovitelja sta Antonio Bodini, oče petih otrok, in Fausto Capellini, učitelj telesne vzgoje.

Kako razširjen je?

V Italiji se je baskin hitro razširil po vseh regijah in ekipe so organizirane v tekmovalne lige. Igrajo ga tudi v Franciji, Španiji, Grčiji in Luksemburgu. Organizatorji so prepričani, da bo tudi v Sloveniji dobrodošel. Več informacij o tem »inkluzivnem« športnem dogodku najdete tudi na Facebook strani Baskin Slovenija

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh