Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Baskin – prvič v Sloveniji [VIDEO]

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 20. 05. 2022 / 19:00
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 20.05.2022 / 15:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Baskin – prvič v Sloveniji [VIDEO]
Predstavitvena tekma bo v nedeljo, 22. maja. FOTO: Pexels

Baskin – prvič v Sloveniji [VIDEO]

Ali veste, kaj je »baskin«?

Baskin je ekipna igra, ki jo igrajo vsi skupaj: igralci s posebnimi potrebami in igralci s polnimi gibalnimi sposobnostmi. Ime »baskin« izhaja iz besed »basket« in »inkluziven«.

Predstavitvena tekma bo v nedeljo, 22. maja, ob 11. uri v telovadnici Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani. Na začetku bodo razložena pravila igre, nato pa se bosta pomerili dve italijanski ekipi (Zio Pino Udine in Bazinga Trst).

Na spletni strani Don Bosko Slovenija so zapisali, da je baskin »športna igra, ki izvira iz košarke in ima isti cilj: zadeti več košev od nasprotne ekipe. Vsako ekipo sestavljajo gibalno ovirani igralci oz. igralci s posebnimi potrebami in zdravi igralci, od katerih vsak s pomočjo soigralcev prispeva k igri po svojih zmožnostih.« 


Kdo so igralci?

»Med igralci so lahko poleg gibalno oviranih tudi poklicni košarkarji, športniki drugih disciplin ali osebe, ki se športno ne udejstvujejo. Ekipe so mešane tudi glede na spol in starost. Igra je kljub različnosti igralcev možna zaradi izvirnih pravil, ki so prilagojena glede na igralce,« pojasnjujejo na spletni strani Don Bosko Slovenija. 

Baskin se je razvil leta 2003 v Cremoni v Italiji. Njegova ustanovitelja sta Antonio Bodini, oče petih otrok, in Fausto Capellini, učitelj telesne vzgoje.

Kako razširjen je?

V Italiji se je baskin hitro razširil po vseh regijah in ekipe so organizirane v tekmovalne lige. Igrajo ga tudi v Franciji, Španiji, Grčiji in Luksemburgu. Organizatorji so prepričani, da bo tudi v Sloveniji dobrodošel. Več informacij o tem »inkluzivnem« športnem dogodku najdete tudi na Facebook strani Baskin Slovenija

Nalaganje
Nazaj na vrh