Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bazilika Jezusovega rojstva v Betlehemu naj bi postala del svetovne kulturne dediščine

Objava: 10. 02. 2011 / 11:39
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Bazilika Jezusovega rojstva v Betlehemu naj bi postala del svetovne kulturne dediščine

Palestinske avtonomne oblasti so vložile uradno kandidaturo. Bazilika Jezusovega rojstva I romarska pot v Betlehemu naj bi postali del svetovne kulturne dediščine UNESCA.

Palestinske avtonomne oblasti so vložile uradno kandidaturo pri pristojnih organih. Kot pojasnjuje predstavnik palestinske strani, Saeb Erekat, se Palestina ponaša z nekaterimi najpomembnejšimi svetovnimi kulturnimi spomeniki. Staro mestno jedro Betlehema in bazilika Jezusovega rojstva zagotovo sodita med najmarkantnejše in imata velik pomen za celotno svetovno kulturno dediščino.

Palestinci si močno prizadevajo, da bi svojo dediščino delili s celim svetom in da bi jo zaupali v varstvo UNESCA. Po njihovih besedah je Betlehem prvi na seznamu številnih kulturnih spomenikov, ki jih želijo imenovati na omenjeni seznam.

Pritličje bazilike Jezusovega rojstva izhaja iz četrtega stoletja, po krščanskem izročilu pa naj bi stala na kraju, kjer se je rodil Jezus. Velja za eno najstarejših in najsvetejših cerkva kršanstva. Zgradba je zaradi izredno slabega stanja trenutno ogrožena. Svetišče skupaj upravljajo grški in armenski pravoslavci ter rimsko-katoliška Cerkev. Predstavniki treh veroizpovedi in palestinskih avtonomnih oblasti so sklenili dogovor za popravilo močno poškodovane strehe.

Nasprotno pa se je Izrael lanskega novembra odločil, da z UNESCOM ne bo sodeloval, potem ko so pri Združenih narodih grob svetopisemskega lika Rahele v Betlehemu označili kot mošejo. Stavba velja za tretjo najsvetejšo v judovstvu, obenem pa jo muslimani označujejo za mošejo.

Na UNESCOVEM seznamu kulturne dediščine je devetsto enajst kulturnih spomenikov v stoenainpetdesetih državah. Od tega so sedemstoštirje kulturni spomeniki, stoosemdeset pa jih je označenih kot naravni spomeniki. Sedemindvajset jih uvrščajo na oba seznama.

V Izraelu je na seznamu več svetih krajev, od leta 1981 staro mestno jedro in mestno obzidje v Jeruzalemu, od leta 2005 pa tudi ostanki svetopisemskih naselbin Megiddo, Hasor in Beer Šeba v puščavi Negev.

Med krščansko svetovno kulturno dediščino v Evropi sodijo med drugim mesto Vatikan in zgodovinsko središče Rima z baziliko sv. Pavla in Vatikanske posesti v Rimu, romarska pot sv Jakoba v Španiji, ter gora Atos in samostani Meteora v Grčiji.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh