Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

‘Beatli ne potrebujejo odveze’

Objava: 15. 04. 2010 / 08:30
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

‘Beatli ne potrebujejo odveze’

Vatikanski dnevnik ‘L’Osservatore Romano’ o legendarni britanski četverici

Vatikanski dnevnik ‘L’Osservatore Romano’ je včeraj objavil odmev na članek iz svoje sobotne izdaje, v katerem so pisci izkazali svoje spoštovanje do zapuščine legendarne britanske glasbene skupine ‘The Beatles’. Sodeč po odzivih mednarodnih medijev in nekdanjega člana skupine, Ringa Starra, naj bi bil sobotni zapis nekakšna ‘prošnja za odpuščanje’ britanskim glasbenikom, v časniku pa so se na te domneve odzvali s trditvijo, da ‘za odvezo ni nikakršne potrebe’.

V mednarodnih medijih so ugotavljali, da se Vatikan ne more sprijazniti z besedami Johna Lennona, ki je nekoč dejal, da so ‘Beatli bolj priljubljeni kot Jezus’. Zapis o liverpoolski četverici izpod peresa Giuseppeja Fiorentina in Gaetana Vallinija se začne s pojasnilom, da so bili fantje resnično pogosto pod vplivom različnih škodljivih substanc, da so, omamljeni od uspeha, živeli razpuščeno življenje brez omejitev, v svoji mladostni objestnosti pa so nekoč celo izjavili, da so bolj priljubljeni kot sam Jezus. Radi so v javnost pošiljali skrivnostna sporočila, ki so jih označevali kot satanska, a kljub temu – takratni mladini sicer niso dajali najboljšega zgleda, vendar tudi ne najslabšega.

Štirideset let po razpadu skupine ‘melodije njihovih pesmi ostajajo kot dragoceni biseri, ki so za vekomaj spremenili sodobno zabavno glasbo’ in še danes poskrbijo za čustvene odzive svojih poslušalcev, nadaljujejo v članku. Glede na izjemen vtis, ki ga je glasba Beatlov pustila v kratkih, a izjemno bogatih in vplivnih sedmih letih ustvarjanja skupine, pisca članka v vatikanskem dnevniku razmišljata ne o tem, kaj bi se zgodilo, če bi se skupina kasneje ponovno združila, pač pa o tem, kakšna bi bila sodobna glasba brez njihovega prispevka.

Namen piscev članka, ki je bil objavljen 10. aprila, na štirideseto obletnico uradnega razpada skupine, ni bil prošnja za odvezo, ‘po kateri štirje glasbeniki iz Liverpoola seveda niso čutili nikakršne potrebe’, pojasnjujejo v časniku ‘L’Osservatore Romano’. Sveti sedež in Beatli so med seboj ‘spravljeni’ že od leta 1966, ko se je John Lennon opravičil za svoje izjave, ‘ki bi lahko marsikoga zmedle’. Na tiskovni konferenci v Chicagu je pojasnil svoje besede, ko je dejal, da ‘ne nasprotuje Bogu, ne Kristusu, in tudi ne veri.’ ‘Nisem rekel, da smo večji in veličastnejši. Verjamem v Boga, vendar ne kot v eno samo stvar, ne kot v nekega starca zgoraj na nebu,’ so bile tedaj Lennonove besede. ‘Žal mi je, da sem to rekel, res mi je žal. Nisem imel namena, da bi se to sprevrglo v nekaj protiverskega. Kot sem sam prebral, kot lahko sam vidim, izgleda le, da se krščanstvo krči, da izgublja stik’.

V članku iz vatikanskega dnevnika dan po omenjeni tiskovni konferenci je neznani novinar zapisal, da je v besedah Johna Lennona precej resnice. Ne gre zanikati, je zapisano, da pripombe o ‘neprisotnosti in odvračanju številnih vernikov niso povsem neutemeljene’.

Na vprašanje novinarjev, kaj si misli o domnevnem ‘odpuščanju’ iz Vatikana je Ringo Starr v tem tednu izjavil: ‘Ali niso v Vatikanu dejali, da smo satanisti, da vse tako kaže, da smo satanisti – in kljub temu nam odpuščajo? Mislim, da lahko v Vatikanu povedo več kot lahko povemo mi, the Beatles’.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh