Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Begunec imenovan za glavnega tajnika anglikancev

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 20. 06. 2022 / 13:40
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.06.2022 / 14:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Begunec imenovan za glavnega tajnika anglikancev
Anglikanski škof Anthony Poggo. FOTO: YouTube/zajem zaslona

Begunec imenovan za glavnega tajnika anglikancev

Škof Anthony Poggo, begunski otrok iz današnjega Južnega Sudana, je bil imenovan za novega glavnega tajnika svetovne anglikanske skupnosti.

Kot je ta pred današnjim svetovnim dnevom beguncev sporočila iz Londona, bo 58-letni Poggo septembra nasledil 73-letnega škofa iz Nigerije: Josiah Idowu-Fearon se po konferenci anglikanske skupnosti v letošnjem juliju oz. avgustu umika z vodilnega položaja. Glavni tajnik svetovne anglikanske skupnosti je pristojen za povezavo med 42 različnimi Cerkvami vesoljnega anglikanstva.

Škof Poggo je od leta 2016 svetovalec canterburyjskega nadškofa Justina Welbyja za vprašanja svetovne anglikanske skupnosti.

Škof Poggo izvira z juga Sudana, kot enoleten otrok pa je moral z družino bežati pred državljansko vojno. S starši je do leta 1973 živel v Ugandi, šele nato se je lahko vrnil v Sudan. Kot sin duhovnika je leta 1996 tudi sam prejel duhovniško posvečenje in bil leta 2007 imenovan za škofa škofije Kajo Keji v Sudanu. Od leta 2016 je Poggo svetovalec canterburyjskega nadškofa in anglikanskega primasa Anglije Justina Welbyja za vprašanja svetovne anglikanske skupnosti.

Anglikanska sinoda. FOTO: Vatican Media

Anglikanska konferenca bo zasedala julija in avgusta

Novi glavni tajnik bo odgovoren tudi za spremljanje anglikanske konference, ki bo med 26. julijem in 8. avgustom zasedala v Canterburyju. To srečanje, ki ga običajno priredijo vsakih deset let, je najvišji organ za sprejemanje odločitev svetovne anglikanske skupnosti. Svetovno občestvo je že desetletja pod močnimi napetostmi zaradi moralnih in cerkvenopravnih vprašanj, kot sta blagoslov istospolnih parov in posvečevanje istospolno usmerjenih.

Nedavno je bilo razkrito, da je pomembno premoženje Anglikanske državne cerkve zgodovinsko povezano s čezatlantskim suženjstvom.

Povezave s suženjstvom

Nedavno je bilo tudi razkrito, da je pomembno premoženje Anglikanske državne cerkve zgodovinsko povezano s čezatlantskim suženjstvom. To je ugotovitev preiskave, ki jo je leta 2019 naročil svet »Church Commissioners for England«, nekakšen cerkveni upravni organ, kot je zapisano na spletni strani Anglikanske cerkve.

Cerkveni pooblaščenci »globoko obžalujejo« povezave skladov svojih predhodnikov. V poročilu je navedeno, da je t.i. Queen Anne's Bounty, predhodnik današnjega milijardnega sklada Church Commissioners, v 18. stoletju vložil znatna sredstva v britansko Južnomorsko družbo (South Sea Company), podjetje, ki je trgovalo s sužnji.

Canterburyjski nadškof je eden od »dejavnikov edinosti« anglikanske cerkvene skupnosti.

Okoli 80 milijonov anglikancev po vsem svetu

Sklad je prejel tudi številne darove, od katerih so mnoge verjetno prispevali ljudje, ki so bili povezani s čezatlantskim suženjstvom ali plantažnim gospodarstvom ali so imeli od njega koristi, je še zapisano v poročilu. Ustanova Queen Anne's Bounty je bila ustanovljena leta 1704 z namenom boja proti revščini med duhovniki Anglikanske cerkve.

Anglikansko skupnost, ki ima po različnih virih od 70 do 83 milijonov članov po vsem svetu, sestavlja 42 neodvisnih nacionalnih Cerkva. Canterburyjski nadškof je eden od »dejavnikov edinosti« cerkvene skupnosti. Kot častni vodja in »prvi med enakimi« pa ni nadrejen drugim vodilnim nadškofom, ki imajo prav tako naziv »primas«.

Nalaganje
Nazaj na vrh