Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Svetovni dan beguncev: »Vsak ima pravico do varnosti.«

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 20. 06. 2022 / 10:11
Oznake: Odnosi, Svet
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 20.06.2022 / 12:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Svetovni dan beguncev: »Vsak ima pravico do varnosti.«
Migracije so bile skozi celotno zgodovino sestavni in naravni del vsake družbe. FOTO: Unsplash

Svetovni dan beguncev: »Vsak ima pravico do varnosti.«

Ob današnjem svetovnem dnevu beguncev se spomnimo na ljudi, ki so morali iz najrazličnejših razlogov zapustiti svoje domove in si poiskati varno zatočišče v drugi državi. Ob tem na Slovenski karitas opozarjajo, da je število prisilno razseljenih oseb zaradi nasilja, oboroženih konfliktov, preganjanj in drugih kršitev človekovih pravic preseglo kar 100 milijonov oseb.

Vsako leto v Sloveniji na Karitas prejme pomoč prek 5000 migrantov. Velika večina sicer prihaja iz zahodnega Balkana zaradi ekonomskih razlogov, vendar je med njimi tudi veliko beguncev iz različnih delov sveta, ki so zaradi skrajnih razmer morali zapustiti domove. Letos se jim pridružuje več kot 5000 beguncev iz Ukrajine. Več kot 2400 jih trenutno prejema pomoč tudi na Karitas, saj se za večino iz različnih razlogov še niso zaključili postopki za pridobitev državne denarne pomoči.

FOTO: Slovenska karitas 

V iskanju novega doma 

»Vsak, ki beži, le išče nov in varen dom. Svojega je moral – ne po svoji krivdi – zapustiti bodisi zaradi vojne in preganjanja bodisi zaradi ogroženosti lastnega življenja ali svobode. Bodimo tu zanje po svojih najboljših močeh, še zlasti za najšibkejše in najranljivejše,«  je ob današnjem svetovnem dnevu beguncev povedala ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar

Povečano število prošenj za mednarodno zaščito

Na področju mednarodne zaščite se v zadnjih letih v Sloveniji povečuje število vloženih prošenj za mednarodno zaščito. Podatki za letošnje leto kažejo, da se je v obdobju od 1. januarja do 31. maja število prošenj povečalo za 248 odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem lani. Leta 2021 je bila vložena 5301 prošnja za mednarodno zaščito, letos do 31. maja pa že 3023.

Lani je bilo največ prosilcev za mednarodno zaščito državljanov Afganistana, sledili so državljani Pakistana in Irana. Iz podatkov za leto 2022 (od 1. januarja do 31. maja) sledi, da so državljani Afganistana vložili največ prošenj, sledijo jim državljani Kube in Pakistana. 

Status begunca letos priznan 12 osebam 

V letu 2021 je bila mednarodna zaščita priznana 17 osebam, in sicer je bil vsem priznan status begunca. Od 1. januarja do 31. maja letos je bil status begunca priznan 12 osebam, medtem ko je 50 oseb pridobilo status subsidiarne zaščite. Med osebami, ki jim je bila priznana subsidiarna zaščita, je bilo največ državljanov Ukrajine. Od leta 1995 do 31. maja letos je v Sloveniji mednarodno zaščito dobilo 1071 oseb.

Od 1. januarja do 31. maja letos je bil status begunca priznan 12 osebam.

Aktivirana Direktiva o začasni zaščiti 

Zaradi vojne v Ukrajini in skrbi za begunce na ravni EU so prvič v Sloveniji aktivirali Direktivo o začasni zaščiti. Slovenska vlada je skladno s to odločitvijo sprejela sklep o uvedbi začasne zaščite za razseljene osebe iz Ukrajine v Sloveniji, ki je začel veljati 10. marca letos. »Postopek začasne zaščite je hitrejši in bolj enostaven kot pri mednarodni zaščiti, osnovni namen statusa je namreč čim prejšnja oskrba za razseljene osebe iz Ukrajine in izvajanje pravic. Po podatkih upravnih enot je bilo do 15. junija 2022 evidentiranih 7834 vlog za začasno zaščito in izdanih 4472 odločitev v teh postopkih,« še sporočajo z notranjega ministrstva. 

Nalaganje
Nazaj na vrh