Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Begunski čoln na Trgu sv. Petra

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 30. 09. 2019 / 10:16
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.09.2019 / 10:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Begunski čoln na Trgu sv. Petra

Begunski čoln na Trgu sv. Petra

Papež je odkril nov kip kanadskega umetnika Timothyja Schmalza, ki naj »vse spominja na evangeljski izziv gostoljubja«.

Papež Frančišek je ob koncu včerajšnjega bogoslužja ob svetovnem dnevu migrantov in beguncev na Trgu sv. Petra v Vatikanu odkril nov kip iz brona in gline, ki predstavlja begunski čoln, na krovu katerega je 140 migrantov različnih kultur v različnih zgodovinskih obdobjih. Kip z naslovom »Angels unaware« (Nevedni angeli) je delo kanadskega umetnika Timothyja Schmalza.

Naslov dela se nanaša na besede iz Pisma Hebrejcem: »Na gostoljubnost ne pozabite. Po njej so nekateri nevede pogostili angele« (Heb 13,2). Umetnina na Trgu sv. Petra naj bi po papeževih besedah »vse spominjala na evangeljski izziv gostoljubja«.

Kanadski kipar Timothy Schmalz je zaslovel s svojim delom »Homeless Jesus« (Jezus brezdomec), ki prikazuje osebo, spečo na klopi pod odejo. Na nogah, ki gledajo izpod odeje, so vidna znamenja žebljev. Tudi številna druga Schmalzeva dela črpajo navdih iz krščanstva.

»Nihče ne sme biti izključen iz družbe«

V nagovoru pred opoldansko molitvijo angelovega češčenja je papež znova poudaril potrebo po družbi, ki ne izključuje nikogar, ne glede ne to, kdaj je prišel in od kod prihaja. Sveti oče je vernike spomnil, naj bodo gostoljubni do vseh, ki prihajajo na naše obale in v naše družbe.

Vir: Kathpress / Vatican News / Radio Vatikan
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh