Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Beloruski katoličani potrebujejo več cerkva

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 21. 03. 2014 / 09:29
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Beloruski katoličani potrebujejo več cerkva

Beloruski katoličani potrebujejo več cerkva

Nadškof iz Minska: v beloruski prestolnici za 300.000 katoličanov le štiri cerkve in pet kapel.

Nadškof beloruske prestolnice Minsk Tadeusz Kondrusiewicz pomanjkanje cerkvenih stavb ocenjuje kot eno najbolj žgočih težav tamkajšnjih katoličanov. V Minsku so za okoli 300.000 vernikov na voljo le štiri cerkve in pet kapel, je nadškof Kondrusiewicz pojasnil v pogovoru za nemško katoliško agencijo KNA. Kot je dejal, je beloruska vlada Cerkvi sicer brezplačno prepustila deset zemljišč, toda gradnja svetišč je izjemno draga.

Po nadškofovih besedah pa se je v državi opazno povečalo število katoliških duhovnikov. Ob razpadu Sovjetske zveze pred 25 leti jih je bilo le še 62, zdaj pa beležijo kar 370 domačih duhovnikov. Delež tujcev se je tako pri skupno okoli 500 duhovnikih občutno znižal.

Nadškof Kondrusiewicz kot »zelo dobre« ocenjuje odnose med katoliško in pravoslavno Cerkvijo v Belorusiji. »Naši odnosi niso le prijateljski, pač pa si medsebojno ogromno pomagamo«, je pojasnil nadškof iz Minska. Ker imajo v Belorusiji le katoliške akademije, ne pa katoliških teoloških visokih šol, je deset odstotkov študentov na Pravoslavni teološki fakulteti v Minsku katoličanov, dva profesorja na fakulteti pa sta katoliška duhovnika.


Skupni poziv obeh Cerkva proti splavu je bil v lanskem letu izjemno uspešen. Vlada se je nanj odzvala s črtanjem devetih izmed dvanajstih razlogov za zakonito opravljanje umetne prekinitve nosečnosti. »To je naš veliki skupni uspeh«, je poudaril nadškof.

Kondrusiewicz je v pogovoru še izrazil upanje, da bi papež Frančišek obiskal Belorusijo. Tudi novi pravoslavni metropolit Pavel je očitno pripravljen nanj. Nadškof je poudaril, da je Belorusija kot kraj »izredno primerna« za morebitno zgodovinsko srečanje papeža z moskovskim patriarhom Kirilom I.

Kondrusiewicz je bil za nadškofa v Minsku imenovan leta 2007, pred tem je deloval kot moskovski nadškof. Okoli poldrugi milijon izmed desetih milijonov prebivalcev Belorusije je katoličanov. Številni med njimi pripadajo poljski manjšini.

Vir: Kathpress

Foto: splet / Wikipedia

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh