Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Benedikt XVI. 90 let praznoval s prijatelji z Bavarske

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 18. 04. 2017 / 09:40
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:35
Ustavi predvajanje Nalaganje

Benedikt XVI. 90 let praznoval s prijatelji z Bavarske

Slavja se je udeležil tudi Josephov starejši brat Georg.

Upokojeni papež Benedikt XVI. je na letošnjo velikonočno nedeljo dopolnil 90 let življenja. Ta dan je preživel mirno in tiho, brez uradnih slovesnosti, njegov edini gost je bil 93-letni brat Georg, ki je ob tej priložnosti pripotoval z Bavarske. Papež Frančišek je svojega predhodnika na njegovem domu v nekdanjem samostanu v Vatikanskih vrtovih obiskal že minulo sredo ter mu osebno voščil ob velikonočnih praznikih in življenjskem jubileju.

Benediktu XVI. so za rojstni dan voščili tudi nemški škofje, kardinal Reinhard Marx pa je v pogovoru za nemški radio izpostavil izreden pomen teološkega dela upokojenega papeža.

Na včerajšnji velikonočni ponedeljek pa je Benedikt XVI. svoj 90. rojstni dan slovesno praznoval v krogu svojih prijateljev z Bavarske, ki so se zbrali na njegovem domu v Vatikanskih vrtovih. »Moje srce je polno hvaležnosti za 90 let, ki mi jih je podaril Bog«, je upokojeni papež dejal v kratkem nagovoru svojim gostom. V življenju je bil deležen preizkušenj, vzponov in padcev, toda Bog ga je vedno vodil naprej. Hvaležen je tudi, je poudaril Benedikt XVI., da mu je Bog naklonil tako čudovito domovino: »Bavarska je lepa«, je dejal in pojasnil, da se v srcu pogosto vrača v svoje rojstne kraje. »Lepa je že od stvarjenja dalje, še lepša pa, odkar jo krasijo cerkveni zvoniki, hiše, katerih balkoni so okrašeni z rožami, in odkar tam živijo dobri ljudje. Lepo je, da poznajo Boga in se zavedajo, da je On ustvaril svet.« Bavarska je odprta svetu, živahna in vesela, ker ima trdne temelje v veri, je poudaril upokojeni papež. Vesel pa je tudi, je dodal, da ima nad seboj sinje modro rimsko nebo z belimi oblaki, ki ga spominja na belo-modro bavarsko zastavo.

Benedikt XVI. je vsem zbranim med praznovanjem podelil tudi blagoslov.

Z okoli 30 bavarskimi gorniki je v Vatikan pripotovala tudi županja Pentlinga – v tem mestu je Joseph Ratzinger živel v obdobju, ko je deloval kot profesor teologije na regensburški univerzi. Za prijetno praznovanje sta poskrbeli tudi dve bavarski kulinarični značilnosti - slavljenec je nazdravil z bavarskim pivom, gostom pa so postregli s pristnimi bavarskimi prestami.

Vir: Kathpress / RV
Foto: splet / OssRom

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh