Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Benedikt XVI. je bil kot študent zaljubljen«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 09. 09. 2016 / 07:40
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:31
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Benedikt XVI. je bil kot študent zaljubljen«

Danes predstavitev knjige »Benedikt XVI. - Zadnji pogovori v Galeriji Družina.

Upokojeni papež Benedikt XVI. je bil po besedah knjižnega avtorja Petra Seewalda v študentskih letih zaljubljen. »Da, bila je zaljubljenost v času študija, ki je bila zelo resna«, je Seewald povedal v pogovoru za nemško revijo. To je Benediktu precej ležalo na duši. »Odločitev za celibat ni bila lahka«, je pojasnil Seewald, čigar knjiga pogovorov z nekdanjim papežem z naslovom »Benedikt XVI. – Zadnji pogovori« bo tudi v slovenskem prevodu predstavljena danes v prostorih založbe Družina.



Joseph Ratzinger je bil »zelo pameten človek, čeden mladenič, estet, ki je pisal pesmi in bral Hermanna Hesseja«. Eden izmed njegovih vrstnikov je Seewaldu pripovedoval, »kakšen vtis je Benedikt vedno imel na ženske – in seveda obratno«.

Vsekakor pa je danes 89-letni upokojeni papež po Seewaldovih besedah danes s seboj povsem pomirjen. »Človek takoj opazi, da je resnično živel svoje življenje«, je pojasnil pisec. S tem ne želi reči, da se je Benedikt XVI. življenja že naveličal. Toda upokojeni papež je od sebe dal vse. S papeškega položaja je odstopil leta 2013 in tudi sam ni računal, da bo odstopu še dolgo živel.

Joseph Ratzinger je človek, ki se vedno znova pobere, meni Peter Seewald. »V nekem trenutku si misliš: to je bil zadnji obisk. Naslednjič opaziš: no, pa si je znova zelo dobro opomogel«, je nemški časnikar komentiral svoje obiske pri upokojenem papežu.

Seewald in nekdanji kardinal Joseph Ratzinger, kasnejši papež Benedikt XVI. že dolgo let negujeta prisrčne delovne odnose. Nemški časnikar se je s kardinalom Ratzingerjem pogovarjal že leta 1996, ko je nastala prva knjiga pogovorov »Sol zemlje«. Kasneje sta izšli še »Bog in svet« (2000) in v času pontifikata po vsem svetu zelo cenjena »Luč sveta« (2010). V »Zadnjih pogovorih« upokojeni papež podaja nekakšno bilanco svojega pontifikata.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Nalaganje
Nazaj na vrh