Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Benedikt XVI. na Trgu sv. Petra spomnil na simboliko svetega krsta in opozoril na stisko preseljencev

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 14. 01. 2013 / 11:13
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Benedikt XVI. na Trgu sv. Petra spomnil na simboliko svetega krsta in opozoril na stisko preseljencev

Sveti oče je med molitvijo angelovega češčenja izrazil upanje, da bi bili preseljenci 'povsod deležni sprejema in podpore' in da bi s svojimi družinami lahko živeli dostojno življenje.

Papež Benedikt XVI. je med včerajšnjo molitvijo angelovega češčenja na Trgu sv. Petra v Vatikanu spomnil, da zadnji dan božičnega časa s cerkvenega vidika zaznamujeta dva velika dogodka – praznik Jezusovega krsta in svetovni dan preseljencev. Papež je ob tem pozval vse vernike, naj razmislijo o svojem krstu, ki je pomenil novo duhovno rojstvo in jim je odprl pot v večno življenje. Ravno v letu vere bi se morali kristjani še posebej zavedati lepote tega novega rojstva, je sveti oče poudaril v svojem nagovoru na Trgu sv. Petra. Pomembno je, da milost svetega krsta pustimo v nas delovati vsak dan in da to pričujemo tudi soljudem.

V luči svetovnega dne preseljencev je Benedikt XVI. k posebni zaščiti ljudi, ki so morali zapustiti svojo domovino. Izrazil je upanje, da bi bili preseljenci 'povsod deležni sprejema in podpore' in da bi s svojimi družinami lahko živeli dostojno življenje.

Preseljenci so vedno tudi 'nosilci vere in upanja v svetu', je poudaril papež, kajti zapustili so svojo domovino v upanju na boljšo prihodnost, pa tudi z zaupanjem v Boga, ki usmerja človekove korake – kot korake očaka Abrahama, ki je na zahtevo Boga zapustil svojo domovino.

V svoji poslanici ob 99. svetovnem dnevu preseljencev in beguncev, ki je bila objavljena že v lanskem oktobru, je Benedikt XVI. mednarodno skupnost pozval k odločnejšemu ukrepanju proti škodi, ki jo povzroča trgovanje z ljudmi. Odločneje se moramo boriti proti izkoriščanju beguncev s strani trgovcev s človeškim blagom. Za to so potrebni 'načrtni in večstranski posegi' v ciljnih deželah beguncev ter 'enotni programi za tokove legalnega preseljevanja'. Potrebna pa je tudi večja pripravljenost za upoštevanje posameznih usod, je zapisal Benedikt XVI. v svoji poslanici ter obenem izrazil svoje nasprotovanje neprepustnemu zapiranju meja ali poostritvi kazni za nezakonite priseljence. Tudi groženj ljudem, ki si želijo pripotovati v določeno državo, ne bi smelo biti. Upravljanje begunskih tokov mora vedno upoštevati tudi temeljne človekove pravice. Svetovni dan preseljencev in beguncev smo letos obhajali pod geslom 'Preseljevanje – romanje vere in upanja'.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh