Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Benedikt XVI. odstopa ni nikoli obžaloval«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 01. 07. 2016 / 08:12
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:30
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Benedikt XVI. odstopa ni nikoli obžaloval«

Nadškof Gänswein v pogovoru za ameriško katoliško televizijo o izjavah glede »dveh papežev«.

Upokojeni papež Benedikt XVI. svoje odločitve za odstop s papeškega položaja po navedbah osebnega tajnika nadškofa Georga Gänsweina ni nikoli obžaloval. Benedikt XVI. je s to odločitvijo že ves čas »povsem pomirjen« in je danes »morda bolj kot kdajkoli« prepričan, da je ravnal pravilno, je nadškof Gänswein dejal v pogovoru za ameriško katoliško mrežo EWTN. Odnos Benedikta XVI. je pomagal tudi njemu, je pojasnil nemški nadškof, da se je kljub »začetnemu odporu« do odstopa nanj privadil in ga sprejel.



Benedikt XVI. je s papeškega položaja odstopil konec februarja 2013. Minuli torek je v Vatikanu obhajal 65. obletnico mašniškega posvečenja in se ob tej priložnosti prvič po odstopu vrnil v apostolsko palačo.

Nadškof Gänswein je v pogovoru pojasnil tudi izjave o »deljenem papeževanju«. S tem nikakor ni želel reči, da sta v katoliški Cerkvi po njegovem mnenju dva papeža in da Frančišek pravzaprav ni »zakoniti« papež. »Papež Frančišek je izvoljen v skladu s predpisi in njegov položaj je povsem zakonit. V Cerkvi torej nimamo dveh papežev, zakonitega in nezakonitega«, je dejal prefekt Papeške hiše in osebni tajnik Benedikta XVI.

V letošnjem maju je nadškof Gänswein v nagovoru na papeški univerzi Gregoriani v Rimu izjavil, da po Benediktovem odstopu sicer nimamo dveh papežev, »de facto pa imamo razširjeno papeško službo – z enim aktivnim in enim kontemplativnim predstavnikom«. Benedikt XVI. je sicer izpraznil svoj sedež, nikoli pa ni z odstopom zapustil petrinske službe. Namesto tega je »dopolnil osebno služenje s kolegialno in sinodalno razsežnostjo, kot nekakšno skupno služenje«.

Te izjave so v svetu vzbudile precejšnjo pozornost. Kot je še pojasnil Gänswein, so mu mediji pripisali tudi številne besede, ki jih sploh ni izrekel. Ob koncu pogovora je poudaril, da v odnosu med Frančiškom in Benediktom ni nikakršne tekmovalnosti in da sta si sedanji in upokojeni papež med seboj zelo naklonjena.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh