Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Benedikt XVI. opozarja pred poplavo dražljajev na medmrežju

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 11. 05. 2012 / 09:31
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Benedikt XVI. opozarja pred poplavo dražljajev na medmrežju

Poziv k ponovnemu odkritju pomena tišine kot elementa uspelega sporazumevanja; novi mediji nudijo možnosti za poglobljeno sporazumevanje.

Papež Benedikt XVI. opozarja pred poplavo dražljajev prek sodobnih medijev in poziva vse ljudi, naj bolj cenijo tišino in molk. Današnji človek je še posebej na medmrežju 'bombardiran z odgovori na različna vprašanja, ki jih sam ni nikoli zastavil, in z zadovoljevanjem potreb, ki jih sam sploh nima', je sveti oče zapisal v poslanici ob 46. svetovnem dnevu sredstev družbenega obveščanja, ki ga v Cerkvi obhajamo 20. maja.

Poslanica je bila tradicionalno objavljena že 24. januarja, na praznik svetega Frančiška Saleškega, zavetnika časnikarjev.

Kot piše papež v poslanici, so zaradi poplave dražljajev trenutki tišine nujno potrebni, predvsem pa je pomembno ločevati pomembno od nepotrebnega in postranskega. Tišina mora ponovno postati 'ključni element sporazumevanja', meni Benedikt XVI.

Papež je obenem pohvalil pomen socialnih omrežij, spletnih strani in sredstev mobilnega sporazumevanja za širjenje krščanskega sporočila. V 'kompleksnem in pisanem svetu sporazumevanja' se veliko ljudi zanima za poslednja vprašanja človekovega obstoja. Te sodobne oblike sporazumevanja jim lahko pomagajo, da 'doživijo trenutke razmisleka in pristnih vprašanj'. Ponujajo prostor za meditacijo in molitev, pa tudi izmenjavo mnenj o krščanskem sporočilu.

Posebej ob kratkih sporočilih, ki se osredotočajo na bistveno in niso daljša od svetopisemske vrstice, lahko do izraza pridejo globoke misli posameznika, piše Benedikt XVI. Iskalniki in socialna omrežja so za številne ljudi, ki iščejo nasvet, informacije in odgovore, dandanes izhodiščna točka sporazumevanja. Medmrežje pa vse bolj postaja 'kraj vprašanj in odgovorov'.

Brez tišine pa ni 'vsebinsko polnih besed', v poslanici nadaljuje sveti oče. trenutk tišine so predpogoj za uspešno sporazumevanja. S tišino denimo veselje, skrbi in trpljenje brez besed najdejo 'posebej intenzivno izrazno obliko'. Za kristjane je molk posebnega pomena, saj tudi svetopisemski Bog ljudem govori s svojim molkom.
Naslov letošnje poslanice ob svetovnem dnevu sredstev družbenega obveščanja je 'Tišina in beseda: pot evangelizacije'. Cerkveno medijsko nedeljo letos v večini držav obhajamo 20. maja.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh