Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Benedikt XVI.: »Sem le še preprost romar na zemeljski poti«

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 28. 02. 2013 / 18:25
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Benedikt XVI.: »Sem le še preprost romar na zemeljski poti«

Sveti oče je pozdravil prebivalce Castel Gandolfa; »Od 20. ure dalje nisem več papež katoliške Cerkve, ampak preprost romar, ki hodi po zadnji etapi svoje zemeljske poti«.

S kratkim pozdravom in poslednjim apostolskim blagoslovom se je papež Benedikt XVI. danes popoldan poslovil od prebivalcev Castel Gandolfa. »Veste, da se ta moj obisk razlikuje od vseh prejšnjih«, je dejal sveti oče takoj po svojem prihodu v letno papeško rezidenco. »Od 20. ure dalje nisem več papež katoliške Cerkve, ampak preprost romar, ki hodi po zadnji etapi svoje zemeljske poti«.

Z dolgim aplavzom in številnimi napisi so tamkajšnji prebivalci pozdravili prihod Benedikta XVI. »Dragi prijatelji, srečen sem, da sem med vami,obdan z lepoto stvarstva in vašo naklonjenostjo, ki mi tako dobro dene«, je papež pozdravil zbrane vernike. Prebivalcem se je zahvalil za njihovo prijaznost in bližino. Dejal je, da želi še naprej z vsem srcem in vso ljubeznijo svoje misli in vse svoje moči usmerjati v blagor Cerkve in ostati dejaven v dobro vsega človeštva. »Ob vaši naklonjenosti čutim veliko podporo«, je dejal Benedikt XVI., njegov nagovor pa so ljudje pogosto prekinili z glasnim aplavzom. »Stopajmo naprej, skupaj z Bogom, za blagor Cerkve in vsega sveta«.

Ob 17. uri in štirideset minut je papež vernikom še podelil svoj blagoslov in se nato umaknil v notranjost palače. To je bil zadnji javni nastop papeža Benedikta XVI. Nocoj ob 20. uri se njegov pontifikat, kot je napovedal 11. februarja, zaključuje. Pričenja se obdobje izpraznjenega Petrovega sedeža, ki se mora zaključiti z izvolitvijo novega papeža.

Z zaključkom pontifikata se iz Castel Gandolfa umikajo tudi pripadniki švicarske garde. Njihova naloga je varovanje dejavnega papeža; za upokojenega cerkvenega poglavarja je pristojna vatikanska žandarmerija.

Ob istem času bo kamerleng rimske Cerkve, vatikanski državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone v tretjem nadstropju Apostolske palače zapečatil domovanje Benedikta XVI.; gre za enak postopek kot v primeru papeževe smrti.

Do izvolitve papeževega naslednika bodo prostori zaprti; manjkala bo domačna podoba osvetljenih oken ob večerih. Tudi papeški prstan Benedikta XVI. nima več nikakršne funkcije. Po besedah vatikanskega tiskovnega predstavnika p. Federica Lombardija ga ne bodo uničili, ampak le razveljavili veljavnost njegovega pečata.

Foto: news.va

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh