Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Benedikt XVI., 'zeleni papež'

Objava: 23. 06. 2011 / 12:36
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Benedikt XVI., 'zeleni papež'

Po mnenju angleškega časnikarja papež Benedikt XVI. pridobiva vedno večji sloves ekološko ozaveščenega cerkvenega poglavarja.

Poleg pogostih izjav v prid varovanju okolja je papež Benedikt XVI. tudi pobudnik številnih sprememb v vatikanski politiki, ki naj bi malo cerkveno državo spremenile v področje, v celoti oskrbljeno z obnovljivimi energijskimi viri. Kot piše angleški časnikar Nick Squires v londonskem dnevniku 'The Daily Telegraph', je bil največji korak v tej smeri namestitev zbiralnikov sončne energije na avditorij Pavla VI. Dosti skromnejši ukrep, vendar simbolično izrednega pomena, je bila napoved v tem tednu, da bo 'papamobil' odslej hibridno vozilo, ki bo delovalo na električni pogon.

Papež je že večkrat obsodil divje in nenadzorovano potrošništvo in izrazil zaskrbljenost zaradi zlorabljanja naravnih virov, tako v svojih nagovorih in okrožnicah, kot tudi med svojimi potovanji po svetu. Opozarjal je na tveganje celotnega človeštva, da bo uničilo ekosistem svojega planeta, če ne bo prisluhnilo 'glasu Zemlje'.

Po papeževih besedah je naš planet ogrožen zaradi enakega ‘vase zaverovanega in materialističnega’ načina razmišljanja, ki je sprožil tudi svetovno gospodarsko krizo. Benedikt XVI. je opozoril na afriške države, kjer je tekma za vodne in rudninske vire že večkrat pripeljala do vojn, pa tudi na otoške države na južni polobli, v Pacifiškem in Indijskem oceanu. Trenutno propadanje našega planeta zaradi kapitalističnega gospodarstva sveti oče primerja z okoljsko škodo, ki so jo Zemlji povzročili komunistični režimi v vzhodni Evropi in v nekdanji Sovjetski zvezi. Brez spoštovanja ‘Božjega zakona narave’ na Zemlji ne bo miru, opozarja sveti oče.

Papež je kritično ocenil 'gospodarsko in politično upiranje' boju proti propadanju okolja, prav tako pa tudi spodleteli poskus političnih voditeljev pri pripravi novega sporazuma o podnebnih spremembah na konferenci Združenih narodov decembra 2009 v Kopenhagnu.

V šestih letih papeževanja Benedikta XVI. so v Vatikanu na osrednji avditorij namestili fotovoltne celice, s čimer sončno svetlobo pretvarjajo v elektriko. Sveti oče je sam nadziral namestitev dva tisoč štiristotih plošč na velikansko streho vatikanske dvorane za avdience in glasbene koncerte, ki med svoje zidove lahko sprejme deset tisoč obiskovalcev. Obnovljivi energijski viri naj bi v mestni državi poskrbeli za dvajset odstotkov potreb po električni energiji do leta 2020. V Vatikanu so izrazili upanje, da bodo letno proizvedli tristo kilovatnih ur čiste energije in prihranili osemdeset ton nafte.

Fotovoltne celice obiskovalcem Vatikana niso vidne in v ničemer ne zmotijo njegovega zgodovinskega obrisa. Dokler omenjeni projekt ni bil uresničen, je Vatikan vso potrebno energijo odkupoval od Italije.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh