Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Beograd: kočevski mladinski zbor na obisku pri nadškofu Hočevarju [FOTO]

Za vas pišejo:
Eneja Pirc, Nik Gorše
Objava: 09. 11. 2022 / 08:06
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.11.2022 / 12:01
Ustavi predvajanje Nalaganje
Beograd: kočevski mladinski zbor na obisku pri nadškofu Hočevarju [FOTO]
Nadškof Hočevar gostom predstavlja stolnico Blažene Device Marije. FOTO: Oratorij Kočevje

Beograd: kočevski mladinski zbor na obisku pri nadškofu Hočevarju [FOTO]

Mladinski pevski zbor Župnije Kočevje pod dirigentsko palico Marte Habe je 29. in 30. oktobra gostoval v Beogradu.

V soboto ob 2. uri zjutraj se je ekipa 13 pevcev v spremstvu dirigentke Marte, s. Helene in župnika Damjana odpravila na dolgo pot. Nekateri so vožnjo prespali, drugi pa smo prepevali, jedli, se smejali in tudi kartali - tako je pot hitro minila in že smo v daljavi zagledali obrise mesta.

Ogledali smo si tudi mavzolej znane rodbine Karađorđević, kjer smo občudovali tako zunanjo kot osupljivo notranjo arhitekturo.

Naš prvi postanek v Beogradu je bil na koru v stolnici Blažene Device Marije. Po maši nas je vljudno sprejel tamkajšnji nadškof Stanislav Hočevar. Povedal nam je nekaj besed o stolnici, nato pa nas je predal našemu »vodiču« Miroslavu. Pot nas je peljala najprej do restavracije, kjer smo jedli tako, kot se v Srbiji spodobi - čevapčiče, kajmak in druge dobrote ... Po okusnem kosilu smo si ogledali mavzolej znane rodbine Karađorđević, kjer smo občudovali tako zunanjo kot osupljivo notranjo arhitekturo.

V prijetnem pogovoru z beograjskim nadškofom. FOTO: Oratorij Kočevje

Po vrnitvi v Beograd smo si ogledali sotočje Donave in Save, nato pa se odpravili še v center mesta, kjer smo si privoščili okusno večerjo in se nato utrujeni vrnili v hotel, kjer smo se spočili od napornega dne in se pripravili na naslednjega: naše jutro se je namreč začelo zgodaj. Ob 7.00 smo imeli že pripravljen zajtrk, ob 8.00 in 10.00 pa sta nas čakali dve maši, pri katerih smo peli - ena je bila v stolnici beograjske nadškofije, druga pri sestrah usmiljenkah.

Po okušanju srbskih dobrot, z vodičem Miroslavom (spredaj levo). FOTO: Oratorij Kočevje

Srbi so izredno gostoljuben narod.

Lahko rečeva, da so Srbi izredno gostoljuben narod, saj nas je po vsaki maši čakala bogata pogostitev in so nam namenili nemalo lepih besed. Pred kosilom smo nato izkoristili čas za ogled Savskega jezera, po kosilu pa smo se odpravili na ogled še zadnje načrtovane znamenitosti - cerkve svetega Save. Tam smo imeli še nekaj prostega časa za sprehod po mestu, nakup spominkov in kakšno kavico. Tako se je naša dogodivščina zaključila in čakala nas je le še pot domov, ki pa je z mnogimi lepimi spomini in kupom dobre volje hitro minila.

Obisk pri nadškofu. FOTO: Oratorij Kočevje

Na tem mestu bi se v imenu celega zbora rada zahvalila:

- naši zlati zborovodkinji Marti Habe za ves trud, ki ga vlaga v naš zbor, da lahko vedno bolje prepevamo Bogu v slavo;

- župniku Damjanu, da nas je peljal in organiziral pot v Beograd;

- (nekdanjemu) nadškofu Stanislavu Hočevarju in vodiču Miroslavu, ki sta tako lepo skrbela za nas in nas toplo sprejela.

Nalaganje
Nazaj na vrh