Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Beograd: v streljanju na šoli najmanj devet smrtnih žrtev

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 03. 05. 2023 / 12:09
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.05.2023 / 13:03
Ustavi predvajanje Nalaganje
Beograd: v streljanju na šoli najmanj devet smrtnih žrtev
Srbija ima sicer zelo stroge zakone o posedovanju orožja. FOTO: Tanjug/STA

Beograd: v streljanju na šoli najmanj devet smrtnih žrtev

Po streljanju na šoli v srbski prestolnici Beograd je življenje izgubilo najmanj devet oseb, od tega osem učencev in varnostnik.

V napadu je bilo ranjenih še šest učencev in učiteljica, ki so jih odpeljali v bolnišnico, je v izjavi sporočilo srbsko notranje ministrstvo. Policija je v zvezi z napadom davi aretirala 14-letnega učenca osnovne šole Vladislava Ribnikarja v središču Beograda. Osumljenec naj bi med svojim smrtonosnim pohodom uporabil očetovo pištolo, so sporočili pristojni, ki zaenkrat še preiskujejo motive za tragični dogodek.

Policisti v čeladah in neprebojnih jopičih so kmalu po 8.40 zaprli območje okoli šole v beograjski četrti Vračar. Srbsko notranje ministrstvo je v izjavi zapisalo, da je »policija na kraj dogodka nemudoma poslala vse razpoložljive patrulje in aretirala osumljenega mladoletnika - učenca sedmega razreda, ki je osumljen, da je iz očetove pištole izstrelil več strelov v smeri učencev in šolske varnostne službe«.

Deček je najprej ustrelil učiteljico, nato pa je začel naključno streljati po učencih.

Krajevni mediji so objavili posnetke osumljenca, ki naj bi ga policija odpeljala s kraja dogodka: učenec naj bi imel uklenjene roke in glavo prekrito z jopičem. Kot je za srbsko televizijo povedal eden izmed učencev, je videl otroke, »ki so tekli iz šole in kričali. Prišli so starši, povsem panični. Pozneje sem slišal tri strele.«

Milan Milošević, oče ene od učenk omenjene šole, je povedal, da je bila njegova hči v razredu, ko je v prostor vstopil napadalec, vendar ji je uspelo pobegniti. »Deček je najprej ustrelil učiteljico, nato pa je začel naključno streljati po učencih,« je Milošević povedal za televizijsko postajo N1: »Videl sem varnostnika, ki je ležal pod mizo. Videl sem dve dekleti z okrvavljenimi oblačili. Pravijo, da je bil [strelec] tih in dober učenec, šele pred kratkim je prišel v njihov razred.«

Lastništvo orožja v Srbiji je med največjimi v Evropi.

Milan Nedeljković, župan beograjskega okraja Vračar, kjer stoji omenjena šola, je za medije povedal, da se zdravniki še vedno borijo, da bi rešili življenje ustreljeni učiteljici.

Po navedbah britanske medijske hiše BBC so množični strelski napadi v Srbiji, ki ima zelo stroge zakone o posedovanju orožja, razmeroma redki, toda lastništvo orožja je v tej državi med največjimi v Evropi. Leta 2019 je bilo ocenjeno, da ima Srbija v povprečju 39 kosov strelnega orožja na 100 prebivalcev.

Nalaganje
Nazaj na vrh