Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Betlehemska županja kristjane prosi za solidarnost

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 21. 01. 2014 / 07:18
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Betlehemska županja kristjane prosi za solidarnost

Betlehemska županja kristjane prosi za solidarnost

»Pomembno je, da romarji ne obiščejo le bazilike Jezusovega rojstva, ampak da tudi navežejo stik z domačini.«

Zaradi težkega gospodarskega in političnega položaja v mestu in na celotnem ozemlju je betlehemska županja Vera Baboun kristjane po vsem svetu pozvala k solidarnosti. »Nobene politične krize ne bomo več zmogli«, je katoliška županja izjavila minuli teden na srečanju z evropskimi, ameriškimi in afriškimi škofi, ki so med tradicionalnim letnim potovanjem v Sveto deželo obiskali tudi Jezusov rojstni kraj.

V Betlehemu vlada visoka stopnja brezposelnosti, je pojasnila županja, ki je na položaju dobro leto dni. Mesto je v veliki meri odvisno od turizma, zato je pomembno, da krščanski romarji v njem ne preživijo zgolj nekaj ur med obiskom bazilike Jezusovega rojstva, ampak da tudi navežejo stik s tamkajšnjimi kristjani.


Papežev obisk v Betlehemu, predviden 25. maja letos, političarka ocenjuje kot jasno znamenje miru, znamenje za vse kristjane v Sveti deželi, da niso sami. V luči predvidoma do konca aprila trajajočih izraelsko-palestinskih mirovnih pogajanj je Babounova škofe prosila za sleherno možno podporo pravične mirovne rešitve. Obenem je odločno zavrnila definicijo Izraela kot izključno judovske države. Poleg problematike arabsko-izraelske manjšine in vprašanja pravice do vrnitve pregnanih Palestincev bi takšen korak prinesel nevarnost, da bi morebitno palestinsko državo zaradi pritiska arabskega sveta na škodo tamkajšnjih kristjanov razglasili za islamsko deželo.

Na začetku obiska v Sveti deželi so se škofje pozanimali o položaju kristjanov v Gazi, v Tel Avivu pa so se sestali s tamkajšnjimi diplomatskimi predstavniki. Srečali so se tudi s palestinskimi predstavniki ter profesorji in študenti na katoliški univerzi v Betlehemu. Škofje so Sveto deželo obiskali že štirinajstič, potovanja pa so se udeležili predstavniki škofovskih konferenc iz Južnoafriške republike, Francije, Kanade, Irske, Velike Britanije, Združenih držav Amerike in Poljske.

Vir: Kathpress

Foto: splet / Wikipedia

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh