Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bi morali pri vzgoji deliti vloge glede na spol? [VIDEO]

Za vas piše:
Tina Martinec Selan
Objava: 16. 06. 2022 / 06:00
Oznake: Mladi, Odnosi, Starši, Vzgoja
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.06.2022 / 22:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Bi morali pri vzgoji deliti vloge glede na spol? [VIDEO]
Voditelj Lojze Grčman in sogovornika Barbara Kastelec in Simon Purger. FOTO: zajem zaslona

Bi morali pri vzgoji deliti vloge glede na spol? [VIDEO]

Družinska dinamika je nedvomno v vsaki družini drugačna. Delček njihove sta nam v tokratni oddaji Reflektor z naslovom Sinovi so drugačni, hčerke tudi razkrila naša gosta.

Barbara Kastelec je urednica revijalnega programa Družine in mama štirih hčerk, Simon Purger pa je učitelj zgodovine in geografije ter oče treh fantov.

Ali se vzgoja v družini samih fantov ali samih deklet razlikuje? To je zanimalo voditelja Lojzeta Grčmana, ki ima sicer doma »mešani šopek« otrok, namreč sina in dve hčerki.

Oddaja Reflektor na Facebooku TUKAJ.

Barbara Kastelec je povedala, da pri njih družinska jedilna miza ni le prostor, kjer skupaj obedujejo, pač pa je tudi učilnica in prostor poslušanja. Ko namreč dekleta pridejo domov, so polna vtisov njihovega dne, zato besede kar žuborijo iz njih; vse bi rade povedale o vsem, kar se jim je tisti dan zgodilo. »Včasih je treba ta silni naval besed kar malce zamejiti, jih opozoriti, da moramo vsi priti do besede,« pove Barbara.

Tudi pri Purgerjevih so skupni obedi zelo pomembni. Čeprav so fantje bolj molčeči od deklet in o vtisih iz šole ne povejo kaj dosti, pa je jedilnica prostor, kjer se učijo sedeti pri miru, lepo pojesti in potrpeti do konca obroka.

Kako hčere ali sinove potrditi v njihovi samozavesti, kako jih vzgojiti v pokončne ljudi? Zagotovo s pohvalo, ki pa mora biti specifična, ne splošna, pravi Barbara Kastelec. »Če pohvališ kar nekaj na splošno in vse povprek, je isto, kot da pohvale ni; potrebno je opaziti in pohvaliti nek detajl, nekaj, po čemer se ta otrok razlikuje od drugih.«


»Tudi fante je treba potrjevati v tistem, v čemer so dobri. Seveda pa se med seboj zelo razlikujejo,« opozarja Simon Purger. Pomemben dejavnik povezovanja s sinovi je pri njih druženje na prostem, kjer nekaj konkretnega počnejo, in pa šport. Najstarejši sin ima najraje umirjene sprehode, srednji zelo rad igra košarko, mlajši se še veliko igra. Vsi pa radi kolesarijo in tudi v hribe se kdaj odpravijo. »Zaradi športa jim gre tudi šolsko delo bolje od rok,« poudarja Simon. Prav tako pa se med hojo lahko marsikaj pogovorijo.

Ali bi morali pri vzgoji deliti vloge glede na spol? Po eni strani je to kar prav: »Prav je, da jih vzgajamo za različna dela, ker jih vzgajamo za samostojnost,« je prepričan Simon in nadaljuje: »Prav je, da tudi fantje pomagajo pri gospodinjskih delih, vendar je jasno, da jih morda še bolj zanima kaj drugega. Je pa super, če bodo tudi dekleta znala oprati avto ali zamenjati žarnico,« doda s ščepcem humorja.

Družina media na YouTubu TUKAJ.

Tudi Barbara se strinja, da bo dandanašnjim fantom in dekletom prišlo zelo prav, če bodo tudi fantje znali kaj postoriti po hiši. Še posebej pa je to pomembno pri dekletih: »Pri nas smo punce od malega vzgajali tako, da se znajdejo v hiši. Dekleta rada in odlično kuhajo ter pečejo, vsak dan je druga zadolžena za to, da pripravi mizo in postreže obrok in podobno. Vidim, da ta razvoj njihovih kompetenc zelo dobro vpliva tudi na njihovo samozavest. Žal mi je le, da današnji otroci ne dobijo vsi izkušenj in vpogleda v življenje na kmetiji in opravila okoli kmetije,« še zaključuje.

Fantje in dekleta so si vsekakor različni in prav je, da to upoštevamo tudi starši pri njihovi vzgoji, da jih kar najbolj potrdimo v tem, kar so in kar je Bog položil vanje.

Nalaganje
Nazaj na vrh