Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Biblična šola letos o prvi Mojzesovi knjigi

Za vas pišejo:
Samo Skralovnik, Ksenja Hočevar
Objava: 16. 10. 2021 / 04:30
Oznake: Cerkev, Sveto pismo
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.10.2021 / 11:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Biblična šola letos o prvi Mojzesovi knjigi
Papež Frančišek spodbuja k vsakodnevnemu branju Svetega pisma FOTO: Nina Šavli

Biblična šola letos o prvi Mojzesovi knjigi

V sredo, 20. oktobra, se bo začelo novo, že šesto »študijsko leto« Biblične šole Evangelii Gaudium. Na sedmih srečanjih (prek zooma ali v živo) bo tema Prva Mojzesova knjiga, predavatelji pa bodo škof dr. Maksimilijan Matjaž, s. dr. Snežna Večko in dr. Samo Skralovnik.

Biblična šola Evangelii gaudium želi biti odgovor na spodbude papeža Frančiška, da bi ponovno odkrili Sveto pismo kot knjigo življenja, kot živo Besedo, ki nam je namenjena in nam lahko spremeni življenje. V apostolski spodbudi Evangelii gaudium – Veselje evangelija Frančišek predstavi Sveto pismo kot temeljni vir prenove osebnega življenja vernika in življenja vse Cerkve ter spodbuja k njenemu vsakodnevnemu branju.

Prva Mojzesova knjiga – ključ za razumevanje evangelija 

Tema novega »študijskega leta« (2021/2022) biblične šole bo razlaga Prve Mojzesove knjige. Peteroknjižje ali Postava je najpomembnejši del Stare zaveze, ki jo je Bog dal ljudstvu preko Mojzesa in govori o odnosu med Bogom in svojim ljudstvom. Znotraj Postave ima zelo pomembno mesto Prva Mojzesova knjiga, ki jo lahko primerjavo s prologom v Janezov evangelij (Jn 1,1-18). Janezov prolog je nekakšen ključ za razumevanje celotnega evangelija in celotnega krščanstva. 

Odrešenjska zgodovina se je začela ob drevesu spoznanja dobrega in hudega v rajskem vrtu Prve Mojzesove knjige.

Podobno smemo reči o Prvi Mojzesovi knjigi glede na Staro zavezo. Kakor je v Janezovem prologu podčrtano vse bistveno Nove zaveze, tako je v Prvi Mojzesovi knjigi začrtana teologija Stare zaveze. Obe pa se prepletata v krščanskem vsakdanjem življenju, kajti odrešenjska zgodovina se ni začela šele ob lesu križa na Golgoti, ampak ob drevesu spoznanja dobrega in hudega v rajskem vrtu Prve Mojzesove knjige.

FOTO: Nina Šavli

Devet srečanj, vsako četrto (zadnjo) sredo v mesecu

Na vsakem od devetih srečanj Biblične šole bodo predavatelji škof. dr. Maksimilijan Matjaž, s. dr. Snežna Večko in dr. Samo Skralovnik podali zgodovinsko, eksegetsko in duhovno razlago določenega odlomka ter napotke za nadaljnjo branje, molitev in pogovor. Udeleženci so povabljeni k aktivnemu sodelovanju, naj si bo z osebnim delom ali pa z pogovorom v manjših skupinah. 

Udeleženci Biblične šole so povabljeni k aktivnemu sodelovanju.

Povabljeni so, da spoznanja zapišejo in jih posredujete v podelitev. Srečanja bodo potekala vsako četrto/zadnjo sredo v mesecu od 17.00 do 18.30 z vmesnim odmorom. Spletna učilnica bo odprta že od 16.30 naprej, da lahko udeleženci na »tabli« podelijo besedo ali misel in se pripravijo na aktivno poslušanje.

Več informacij na spletni strani https://biblicnogibanje.si/


Kupi v trgovini

Samson/ Gideon
Za otroke
4,99€
Nalaganje
Nazaj na vrh