Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Biti kristjan v vojni

Za vas piše:
Kaja Zupanc
Objava: 31. 03. 2022 / 12:39
Oznake: Cerkev, Dogodek, Vojna
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 31.03.2022 / 13:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Biti kristjan v vojni
Pogovorni večer Katoliške mladine z naslovom Kristjan v vojni in vojna v kristjanu. FOTO: Katoliška mladina

Biti kristjan v vojni

Kakšna je vloga kristjana v vojni ter kakšne so dileme, ki lahko duhovno vojno sprožijo v kristjanu? O tem sta sinoči na pogovornem večeru, ki ga je gostila Katoliška mladina, spregovorila nekdanji vojaški vikar Slovenske vojske Jože Plut in moralni teolog Andrej M. Poznič.

Pogovor je tekel o delovanju kristjana v in ob vojni, kaj nam pri tem Bog želi sporočiti in kaj je kristjan dolžen storiti. Je za takšno stvar vredno žrtvovati življenje?

Duhovni pomen med dobrim in zlom

Duhovne stvari so v takšnih rečeh skrite. Andrej M. Poznič je izpostavil primer: ko so ljudje lačni, se tepejo - vojna prinaša lakoto. »Vemo, da se bomo pobijali in kršili človekove pravice. Dobre vojne ni.« Pomembno je, s kom se družimo, in enako je pri vojni. »Bog v vsakem dogodku nekaj pove. Nam spregovori, ampak hoče, da uporabljamo pamet, kar pa ne pomeni, da se Bog umakne,« je še dodal Poznič.

 Duhovno življenje je trd boj. (Andrej M. Poznič)

»Ali smo naredili vse, da se takšne reči po svetu ne bi dogajale?«

Duhovnik Jože Plut pa je izpostavil vprašanje, ali smo dolžni narediti vse, da se zlo in vojne v svetu ne bi dogajale Poudaril je, da mir ni nekaj samoumevnega. »Kristjan nikoli ne sme biti tiho. To je znak, da smo suvereni in svobodni,« je opozoril Plut. Poznič ga je dopolnil, da se »zaljubi mir moraš prepirati. Država ti vzame svobodo, Bog pa stavi na našo svobodo.«

Jezus je šel tudi na križ, ne na fešto. (Andrej M. Poznič)

Temeljna življenjska vprašanja

Pogovor je nanesel tudi na vprašanja, ki prežemajo vojake. Ali je po smrti še kaj? Ali Bog je? Če bom nekoga ubil, kako bom to prenesel?

Monsinjor in polkovnik Jože Plut je bil prvi vojaški vikar Slovenske vojske, zato vlogo kot duhovnik vojakom dobro pozna . »Pričakovali so, da bomo duhovniki nosili orožje in da bomo popolni del vojaškega sistema. Vojaki se v stiski sprašujejo razna vprašanja, zato je pomembno, da so duhovniki vojakom na razpolago za pogovor. Večina vojakov, ki so hodili k meni, je bilo pred tem nevernih,« je povedal Plut.

Umirali so za Boga, a niso hoteli umreti. (Andrej M. Poznič)

Ali Cerkev uči kristjane naj se borijo?

Kaj pa o boju uči Cerkev? »Kadar se svete reči uničuje, takrat se moramo upreti,« pravi Plut. »Narediti moramo vse, da ne pride do vojne. Kot kristjani in mučenci cerkve moramo biti pripravljeni nekaj narediti tudi za Boga.«

Naša dolžnost je nekaj narediti tudi za Boga. (Jože Plut)


Nalaganje
Nazaj na vrh