Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Biti z drugim in za drugega

Objava: 20. 09. 2012 / 08:44
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Biti z drugim in za drugega

V okviru razmišljanj in pogovorov v Mohorjevi, ki jih vodi filozof dr. Bojan Žalec, je bil včeraj gost ljubljanski pomožni škof in član Evropske akademije znanosti in umetnosti iz Salzburga dr. Anton Jamnik. Povod za pogovor je bila Jamnikova knjiga Med vagabundom in romarjem: pogledi na slovensko samostojnost, liberalizem, vero in etiko, ki je izšla pri založbi Družina.

Biti z drugim in za drugega je voditelj pogovorov v knjigarni Mohorjeve založbe v Ljubljani dr. Bojan Žalec naslovil pogovor z dr. Antonom Jamnikom, prav tako doktorjem filozofije. Povod in podlaga za tako naravnano razpravo je bila Jamnikova zadnja knjiga z naslovom Med vagabundom in romarjem: pogledi na slovensko samostojnost, liberalizem, vero in etiko, ki je te dni izšla v drugi izdaji. Njen avtor, kot je v vabilo na pogovor zapisal dr. Žalec, »poudarja, da bi se iz pluralnosti mnenj morali učiti poslušanja, se v kritičnih mnenjih učiti drug od drugega in tako ustvarjati družbo spoštovanja človeka kot človeka, njegove svobode in pravic. Pri tem posebej izpostavlja osebo pokojnega ljubljanskega nadškofa dr. Alojzija Šuštarja, ki je bil človek dialoga in je njegov zgled.«

V teh duhu je dejansko izzvenel živahen pogovor, v katerem je škof Jamnik med drugim predstavil razloge za izdajo knjige: posvečena je nadškofu Šutarju ob peti obletnici njegove smrti, v različnih tematskih sklopih pa prinaša nekatere že objavljene prispevke iz slovenskega tiska in prevode predavanj, ki jih je imel v tujini; dobra tretjina knjige pa je napisana na novo.

Knjiga sama in tudi včerajšnji pogovor kot eno osrednjih sporočil prinašata opogumljajoč poziv k preseganju pasivnosti in fatalizma, da katerih je atomiziranega posameznika privedla do skrajnosti izpeljana liberalistična miselnost. Tudi Cerkev je poklicana, da naredi več proti tej pasivizaciji, ki človeka potiska v suženjstvo iskanja udobja in imulzivnosti želja. Da bi to zmogla, mora stopiti v odprt in kritičen dialog s sodobno družbo in kulturo – dialog, v katerem ne sme nastopati s pozicije posestnice vse resnice, temveč dobre poslušalke in vživljajoče se sogovornice. Seveda je to proces, ki, kot poudarja dr. Jamnik, ne sme iti na račun katoliške identitete in/ali populističnega prilagajanja.

Pogovor je, tudi zato, ker je dr. Jamnik pogost gost tujih univerz in cerkvenih ustanov, ponudil vpogled v globalni položaj in razmislek o položaju Evrope v njem. Težišče se, kot poudarja dr. Jamnik, vse bolj preveša proti jugovzhodu, kjer ob Kitajski zlasti Indija dobiva vedno večjo veljavo. To velja tudi za Cerkev, saj so denimo indijska in vietnamska semenišča polna, mnogi bogoslovci in duhovniki pa prihajajo v Evropo. Morda tudi v Slovenijo.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh