Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bizantinski samostan Studios bo postal mošeja

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 29. 11. 2013 / 07:11
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Bizantinski samostan Studios bo postal mošeja

Bizantinski samostan Studios bo postal mošeja

Samostan je v petem stoletju ustanovil rimski konzul Studios.

Po baziliki Hagia Sofia in svetišču v Izniku, antični Nikeji, ter baziliki Hagia Sofia v mestu Trabzon naj bi odslej tudi najpomembnejši bizantinski samostan v Carigradu služil kot mošeja. Kot je v tem tednu poročal turški časnik »Hürriyet Daily News«, naj bi turške oblasti samostan Studios v starem mestnem jedru Carigrada trenutno obnavljale, prihodnje leto pa naj bi ga znova odprle kot mošejo.




Samostan se bo tako pridružil vrsti bizantinskih cerkva, ki so v Osmanskem carstvu služile kot mošeje, od ustanovitve Turške republike leta 1923 pa jih niso več uporabljali za bogoslužja. Vsa ta svetišča naj bi sedaj znova spremenili v mošeje. Pred dvema tednoma je podpredsednik turške vlade Bülent Arinc jasno nakazal, naj bi se to zgodilo tudi z baziliko Hagia Sofia v Carigradu.

Samostan Studios je v petem stoletju ustanovil rimski konzul Studios. Stoletja dolgo je imel samostan v Vzhodnorimskem cesarstvu in inkraj njegovih meja izjemno močan teološki vpliv. Leta 1204 je bil v križarskih spopadih oropan in uničen, kasneje pa so ga cesarji dali temeljito obnoviti. Turki so samostan po osvojitvi Carigrada leta 1453 spremenili v mošejo. Ta je bila v potresu v 19. stoletju močno poškodovana in v 20. stoletju več ali manj prepuščena propadanju.






Vir: Kathpress
Foto: splet / Wikipedia

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh