Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Blagoslov doma na tretji sveti večer

Za vas piše:
P. G.
Objava: 05. 01. 2024 / 11:14
Oznake: Molitev, Praznik
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 05.01.2024 / 11:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Blagoslov doma na tretji sveti večer
Domove blagoslavljamo z blagoslovljeno vodo in kadilom. FOTO: Tatjana Splichal

Blagoslov doma na tretji sveti večer

Na predvečer praznika Gospodovega razglašenja oz. svetih treh kraljev, kot mu radi rečemo, obhajamo tretji sveti večer. Tako kot na božični večer in silvestrovo bomo tudi nocoj z blagoslovljeno vodo in kadilom blagoslovili svoje domove.

Kaj praznujemo?

Izraz trije kralji nam daje nazornejšo in bolj živo predstavo o »modrih z Vzhoda«, častilcih iz davnine, ki so prišli molit novorojenega Boga. Ljudje so želeli vedeti več o njih, zato so se razvile mnoge zelo slikovite legende. Na Zahodu so vsakemu od treh kraljev pobliže določili posebno vlogo, starost, obleko in rod. Tako se pred nami kaže podoba svetih treh kraljev, za katero pravzaprav ne vemo, kako blizu resnici je. Uradno ne vemo niti, koliko modrih je prišlo v Betlehem.

Trije kralji v Postojnski jami. FOTO: Tatjana Splichal

Ne glede na legende pa nas še danes spodbujajo k češčenju Novorojenega in zgovorno pričajo, da se je Jezus rodil za vse narode. Vabijo nas k razmisleku, kaj mu lahko s svojim življenjem darujemo mi. Zaradi svojega dolgega popotovanja so postali tudi priprošnjiki popotnikov in romarjev.

Obred blagoslova doma

Družina se zbere pri jaslicah. Prižgemo luči na božičnem drevesu ali svečo pri jaslicah. Najmlajši v jaslice položi kralje. Zapojemo (ali poslušamo) primerno božično pesem, npr. Glejte trije kralji, Na kamelah jezdijo, Sveta noč …

Bogoslužje začnemo z znamenjem križa:
Voditelj: V imenu Očeta in Sina in Svetega Duha.
Vsi:
Amen.

Voditelj: Vsemogočni Bog, praznujemo dan, ko so se modri po dolgem iskanju poklonili Jezusu. Prosimo te, naj nas današnji praznik utrdi v veri in poveže v ljubezni. Po Kristusu, našem Gospodu.
Vsi: Amen.

Prisluhnimo besedam preroka Izaija (Iz 60,1-6).

Bralec: Vstani, prestolnica Jeruzalem, zasij, kajti prišla je tvoja luč in Gospodovo veličastvo je vzšlo nad teboj. Kajti glej, temà pokriva zemljo in meglà ljudstva, nad teboj pa vzhaja Gospod in njegovo veličastvo sije nad teboj. Narodi bodo prišli k tvoji luči, kralji k siju tvoje zarje. Povzdigni oči naokrog in poglej, vsi se zbirajo, prihajajo k tebi. Tvoji sinovi prihajajo od daleč, tvoje hčere peljejo pod roko. Tedaj boš videla in žarela, srce ti bo drhtelo in se širilo, kajti k tebi se bo obrnilo bogastvo morja, imetje narodov bo prišlo k tebi. Množica velblódov te bo zagrnila, dromedárji iz Midjána in Éfe, prišli bodo vsi iz Sábe. Zlata in kadila bodo prinesli, Gospodovo hvalo bodo oznanjali.
Božja beseda.
Vsi: Bogu hvala.

Zmolimo še psalm (Ps 72).

»Gospod, vsi narodi ti bodo služili.«

O Bog, daj svojo razsodnost kralju,
svojo pravičnost kraljevemu sinu.
Naj sodi tvoje ljudstvo po pravičnosti,
tvoje uboge po pravici.

»Gospod, vsi narodi ti bodo služili.«

V njegovih dneh bo cvetela pravičnost,
tedaj bo obilje miru, dokler ne ugasne luna.
Vladal bo od morja do morja,
od veletóka do koncev zemlje.

»Gospod, vsi narodi ti bodo služili.«

Kralji s celine in z otokov bodo prinašali darove,
kralji z vzhóda in zahóda bodo plačevali davek.
Vsi kralji se mu bodo klanjali,
vsi narodi mu bodo služili.

»Gospod, vsi narodi ti bodo služili.«

Zakaj ubogega, ki kliče na pomoč, bo rešil,
rešil nesrečneža, ki nima pomočnika.
Do slabotnega in ubogega bo sočuten,
odrešil bo duše revežev.

»Gospod, vsi narodi ti bodo služili.«

Iz Matejevega evangelija (1, 1-12)

Ko je bil Jezus rojen v Betlehemu v Judeji v dneh kralja Heroda, so prišli modri z Vzhoda v Jeruzalem in govorili: »Kje je ta, ki se je rodil kot judovski kralj? Videli smo namreč, da je vzšla njegova zvezda, in smo se mu prišli poklonit.« Ko je kralj Herod to slišal, se je vznemiril in ves Jeruzalem z njim. Sklical je vse vélike duhovnike in pismouke ljudstva ter pri njih poizvedoval, kje je rojen Mesija. Rekli so mu: »V Betlehemu v Judeji, kajti takóle je pisano po preroku: In ti, Betlehem, dežela Judova, nikakor nisi najmanjši med Judovimi voditelji; iz tebe bo namreč prišel vodnik, ki bo pasel moje ljudstvo Izraela.«

Tedaj je Herod skrivaj poklical modre in od njih natančno poizvedel o času, ko se jim je prikazala zvezda. Nato jih je poslal v Betlehem in rekel: »Pojdite in natančno raziščite glede deteta. Ko ga najdete, mi sporočite, da se mu pojdem tudi jaz poklonit!« Po kraljevih besedah so se modri odpravili na pot; in glej, zvezda, ki so jo videli vziti, je šla pred njimi, dokler ni obstala nad krajem, kjer je bilo dete. Ko so zagledali zvezdo, so se silno razveselili.

Stopili so v hišo in zagledali dete z Marijo, njegovo materjo. Padli so predenj in ga počastili. Odprli so svoje zaklade in mu darovali zlata, kadila in mire. In ker so bili v sanjah opomnjeni, naj ne hodijo nazaj k Herodu, so se po drugi poti vrnili v svojo deželo.

Sledi nekaj trenutkov tišine.

Voditelj: Prosimo Gospoda, naj prisluhne našim prošnjam.

Bralec: Dobri Bog, prosimo za našo župnijo in za vse tiste, ki so osamljeni, telesno ali duševno prizadeti, zapostavljeni ali trpijo krivico.
Vsi: Prosimo te, usliši nas!

Bralec: Prosimo za vse tiste, ki poklicno skrbijo za bolne, ostarele, reveže in kaznjence ter to službo opravljajo na ta sveti večer.
Vsi: Prosimo te, usliši nas!

Bralec: Gospod, prosimo te za vse bolnike v naši domovini in njihove svojce.
Vsi: Prosimo te, usliši nas!

Bralec: Prosimo tudi za pokojne, ki smo jih poznali in jih v teh dneh še posebej pogrešamo.
Vsi: Prosimo te, usliši nas!

Bralec: Prosimo, za novorojenčke, za otroke vseh starosti in za mladino.
Vsi: Prosimo te, usliši nas!

Bralec: Prosimo za našo družino, naj božični prazniki najdejo odmev v našem vsakdanjem življenju, da bomo drugim priče Božje ljubezni in dobrote.
Vsi: Prosimo te, usliši nas!

Bralec: Gospod, prosimo te za naše misijonarje, ki neutrudno širijo evangelij po svetu. Blagoslavljaj in podpiraj jih pri njihovem delu, mi pa naj se velikodušno odzovemo trikraljevski akciji in jih podpremo tudi materialno.
Vsi: Prosimo te, usliši nas!

(Vsak lahko doda še svojo prošnjo)

Vsi: Očenaš.

Voditelj: Nebeški Oče, modri z Vzhoda so podarili tvojemu Sinu zlato, kadilo in miro ter ga s tem počastili. Tudi mi ga želimo počastiti, zato mu darujemo svoja srca, naš dom pa bomo zaznamovali z njegovim križem. Prosimo te, blagoslovi nas in naš dom, da ne pozabimo, da naše življenje pripada Kristusu, tvojemu Sinu, ki s teboj živi in kraljuje vekomaj.
Vsi: Amen.

Sledi kropljenje doma z blagoslovljeno vodo in pokaditev s kadilom. Vmes molimo desetko (ali več) rožnega venca. Nato s kredo napišemo na vhodna vrata letnico in črke 20 C + M + B + 24. To so začetnice besed: Christus Mansionem Benedicat, kar pomeni: Kristus, blagoslovi ta dom. Namesto tega lahko na vrata nalepimo tudi nalepko, ki smo jo prejeli od kolednikov ali v cerkvi.

Ob pisanju/lepljenju naglas izrečemo prošnjo:
Voditelj: Kristus, blagoslovi ta dom in vse, ki v njem prebivamo.
Vsi:
 Amen.

Bogoslužje sklenemo z znamenjem križa:
Voditelj: V imenu Očeta in Sina in Svetega Duha.
Vsi:
Amen.

Zapojemo lahko še kakšno božično pesem.

So vas letos že obiskali koledniki? FOTO: Luka Zazvonil

Nalaganje
Nazaj na vrh