Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Blagoslovili prapor slikopleskarjev [FOTO]

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 19. 10. 2021 / 11:22
Oznake: Svetniki
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.10.2021 / 12:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Blagoslovili prapor slikopleskarjev [FOTO]
Slovesnosti, na kateri sta maševala ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik in rektor brezjanske bazilike dr. p. Robert Bahčič, so se udeležili tudi slikopleskarji iz drugih držav. FOTO: Tatjana Splichal

Blagoslovili prapor slikopleskarjev [FOTO]

Slikopleskarstvo ima v Sloveniji in po svetu dolgo tradicijo. Na praznik evangelista svetega Luka, ki je med drugim zavetnik slikarjev, stekloslikarjev in na sploh krščanske umetnosti, so na Brezjah blagoslovili stanovski prapor slikopleskarjev.

Pri nas so slikopleskarji združeni pod okriljem Sekcije slikopleskarjev, črkoslikarjev in fasaderjev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije.

Sekcija slikopleskarjev, fasaderjev in črkoslikarjev je bila ustanovljena v letu 2003. FOTO. Tatjana Splichal

»Z lepoto gradite občestva«

Ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik je v uvodu pridige izpostavil, da umetniki (slikopleskarji) z lepoto gradijo občestva. »V umetnosti človek odkriva skrivnost Boga, v lepoti Bog išče človek.« Dodal je, da lepota izraža božjo nežnost do nas, ljudi. Pri tem se je naslonil na misel sv. Frančiška Asiškega, ki je v svoji molitvi in pesmi preprosto govoril Bogu: »Ti si lepota, ti si naša ljubezen, ti si vsa naša sladkost.«

Gostje s Češke. FOTO: Tatjana Splichal

Približevanje nebeškemu Jeruzalemu

»Gledano s krščanske perspektive, lahko rečemo, da je umetnost (upodabljanje) približevanje tega (božjega) stvarstva prihodnji resničnosti – nebeškemu Jeruzalemu. Na skrivnosten način se ti dve resničnosti v podobi zbližata in prežemata. Kajti nič drugega kot to v umetniškem delu ne dviga človekovega duha (to se dogaja tudi bolj ali manj zavedno).« Nič drugega, kot to, ne izpolni človeka z neko trajno srečo, v veri seveda, mogoče samo v nekem trenutku, je dodal Jamnik.

Slovesnosti se je udeležil tudi predsednik OZS Branko Meh (skrajno levo). FOTO: Tatjana Splichal

Od srca enega k obličju drugega

"Umetnost že sama v sebi pričuje o skrivnostnem zagonu, ki gre od srca enega k obličju drugega. Še več, kakor raziskovanje kakega pejsaža, ki predstavlja tudi lepo področje umetnosti, je odkritje in izraz zakritih obrazov druge osebe, njenega globokega veselja ali skrite bolečine, njene moči ali njene slabosti, njenih upov v iskanju razumevanja in ljubezni", je poudaril škof Jamnik.

Pokrovitelj praznovanja je bil predsednik Državnega sveta RS Alojz Kovšca. FOTO: Tatjana Splichal

Ne samo da umetnost dovoljuje govoriti o skrivnosti človeka, ki se ga hoče spominjati, ga predstaviti, slikati, opevati, ampak ustvarja vez med vsemi ljudmi, ki se s to umetnostjo ukvarjajo, o njej premišljujejo in se v njej razveseljujejo. (dr. Anton Jamnik, ljubljanski pomožni škof)

Umetniško ustvarjanje odkriva skrivnosti lastne biti

»Da, v teh najbolj avtentičnih oblikah je umetnost izraz človeka in v določenem pomenu tudi vsega človeštva. Privre iz izvira srca, dokler se ne razcepi v možico potokov. Umetnost je jezik človeka, njegove biti, ki ima zmožnost čuditi se, dokler se ne izgubi v množici stvari, dokler se ne pusti použiti od neštetih dejavnosti, ki ji dajejo vtis intenzivnega življenja. Ta čudež je za človeka ogledalo duše in po njej celotne resničnosti,« je svojo pridigo nadaljeval škof.

Škof Jamnik: "Svet brez umetnosti tvega, da bi bil zaprt za ljubezen." FOTO: Tatjana Splichal

Naj vas Sveti Duh navdihuje

Pridigo je sklenil s čestitkami in dobrimi željami ter zaključil: »Še naprej naj Sveti Duh navdihuje vašo ustvarjalnost, da bo Lepota večno davna, večno nova zasijala v vsem svojem žaru in razveseljevala vas same in vse tiste, s katerimi se boste v življenju srečevali.«

Še nekaj utrinkov z dogodka v fotografijah Tatjane Splichal.


Kupi v trgovini

Srebrna slika Sveta družina in stojalo za pisalo
S podobo Sv. Družine
20,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh