Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Blegoš

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 14. 10. 2011 / 07:36
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.04.2021 / 13:15
Ustavi predvajanje Nalaganje

Blegoš



Blegoš je najvišja gora v Škofjeloškem hribovju, ki se razprostira med Ljubljansko kotlino in porečjem Idrijce. Njegova redko poseljena severna pobočja se spuščajo v Selško dolino, manj resnobna južna stran pa pogleduje proti Poljanski dolini, nad katero se vzpenja množica zaobljenih gričev in majhnih vasi. Travnati vrh Blegoša je prostoren in razgleden. Razgled pa ne seže samo do okoliških krajev, ampak tudi nekaj desetletij v preteklost, ko je tukaj tekla meja med Jugoslavijo in Italijo. Na čas med obema svetovnima vojnama še vedno spominjajo betonski bunkerji, ki so za vedno zaznamovali Blegoš.

Blegoš se na vzhodu navezuje na Koprivnik, od katerega ga ločuje preval Črni kal (1103 m). Z njega je do vrha le dobra ura hoje, zato je tamkajšnje križišče gozdnih cest pogosto polno avtomobilske pločevine. Bolj navdušeni planinci lahko seveda vzpon na Blegoš začnejo v dolini, mi pa tokrat predstavljamo pot iz Leskovice, ki je zlata sredina med obema prej omenjenima skrajnostma.

Vas Leskovica leži pod jugozahodnimi pobočji Blegoša na nadmorski višini osemsto metrov. Hiše so nagnetene okrog župnijske cerkve sv. Urha in ob cesti, ki pelje v Cerkno, v okolici so obsežni travniki in nekaj njiv. Vas ima danes malce več kot sto prebivalcev, pred osemdesetimi leti pa jih je v njej živelo čez 160.

Z majhnega parkirišča za cerkvijo se prek travnate terase sprehodimo do gozda (komur se zdi dvourni vzpon na Blegoš predolg, nam lahko do konca tega odstavka sledi v avtu). V njem se makadamska cesta privije k strmemu pobočju, iz katerega se kmalu pokažejo skale. V globeli na desni čedalje glasneje šumi potok. Cesta po slabe pol ure hoje zavije čezenj in se nenadoma konča, mi pa na drevesu zagledamo kažipot, ki nas vabi k zavetišču Gorske straže na Jelencih.



Pri kažipotu zavijemo na desno pot, ki se ji kmalu pridruži označena steza iz Volake. Drevje se zgosti, široka rjava pot se zložno vzpenja po pobočju. Po dvajsetih minutah vzpona preskočimo potok. Krajši čas še vztrajamo ob njem, nato se umaknemo v desno in približamo naslednjemu potoku. Pred njim se vzpnemo do gozdne ceste in potem do dobrih pet minut oddaljenega zavetišča Gorske straže na Jelencih (1185 m), ki je odprto ob sobotah, nedeljah in praznikih med 1. novembrom in 1. majem.

Nad zavetiščem se pot vzpenja po širokem, enakomerno strmem gozdnatem pobočju. Tla so preprežena s koreninami, med katerimi je vse polno storžev, saj je listavcev okoli nas le še za vzorec. Malo za tem, ko se nam z leve pridruži steza iz vasi Laze, prispemo do gozdne ceste, ki nas pripelje do Koče na Blegošu (1391 m). Za njo krenemo prek travnika do vznožja vrhnjega dela gore. Z debli in lesenimi pragi podprta pot se požene v strmino, ki jo više porašča drevje. Ko se krošnje razmaknejo, se po kamnitem pobočju vzpnemo do bunkerja. Nad njim se – slabe pol ure nad kočo – že razprostira travnat vrh, na katerem je betonski steber z vpisno knjigo.

Blegoš je zaradi odmaknjenosti od višjih vrhov zelo razgleden. Na severu lepo vidimo Ratitovec, izza katerega pogleduje razpotegnjena Jelovica. Na vzhodu nam pogled prek sosednjega Koprivnika odjadra vse do Lubnika. Južneje od njega se za nekaj trenutkov pomudimo pri Tošču in Grmadi. Na zahodu zlahka prepoznamo mizasto Kojco in Porezen, na severozahodu pa obzorje zapirajo Julijske Alpe, ki so še vedno ogrnjene v plahte jesenske megle.





Osnovni podatki



Blegoš (1562 m)

Izhodišče: Leskovica.

Dostop: Iz Škofje Loke nadaljujemo vožnjo po Poljanski dolini. Za Gorenjo vasjo zavijemo desno v Hotavlje, od koder se cesta po dolini Kopačnice vzpne v Leskovico. Avto pustimo na manjšem parkirišču za cerkvijo. Do Hotavelj se lahko pripeljemo tudi prek Logatca in Žirov.

Višinska razlika: 760 m.

Dolžina vzpona: 2 uri.

Kratek opis poti: Od župnijske cerkve sv. Urha v Leskovici se sprehodimo do konca gozdne ceste, od koder se po široki poti vzpnemo do zavetišča Gorske straže na Jelencih. Nad njim prispemo do gozdne ceste, ki nas pripelje do Koče na Blegošu. Prostoren in zelo razgleden travnat vrh je od nje oddaljen le še slabe pol ure. Pot je prijetna in dobro označena.

Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje, 1 : 50.000.

Nedeljska maša

V župnijski cerkvi sv. Urha v Leskovici je maša vsako nedeljo ob 9. uri.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh