Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bloke

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 14. 10. 2011 / 08:40
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.04.2021 / 13:15
Ustavi predvajanje Nalaganje

Bloke



Bloška planota je zibelka smučanja na Slovenskem, vendar je zanimiva tudi v toplih delih leta, ko se lahko po njej popeljemo s kolesom ali sprehodimo po dvajset kilometrov dolgi Krpanovi poti. Te dni imamo za potepanje po Blokah poseben razlog: konec septembra bo minilo 180 let od rojstva Frana Levstika, ki je napisal zgodbo o Martinu Krpanu.

Bloke so se sprva imenovale Obloke, saj se iz njih dviga množica zaobljenih gričev. Prenekateri je bil nekoč travnat, a ga je prerasel gozd. Spremenila se je tudi podoba vasi. V občini Bloke je 45 naselij, ki imajo skupno manj kot 1.600 prebivalcev, v začetku prejšnjega stoletja pa so jih imele več kot 3.000. V nekaterih manjših vaseh je takrat živelo petkrat ali celo desetkrat več ljudi kot sedaj. Naseljenost se je občutneje povečala le v Novi vasi, ki je s približno tristo prebivalci največje naselje na planoti.

Največja tekoča voda na Blokah je Bloščica. Cesta, po kateri sem se peljal iz Nove vasi do Velikih Blok, se je po približno treh kilometrih približala njeni strugi. Kolo sem zvrnil v pokošeno travo in krenil do spodjedenega brega, čez katerega so štrlele travnate bilke. Voda je pljusnila in s pogledom sem komajda še ujel množico majhnih rib, ki so v strahu bežale na vse strani. V bližnji plitvini se je grela njihova večja sestrična. V ravni črti jo je ucvrla stran, pri tem pa je tako divje mahala s plavutmi, da je za sabo dvigala oblačke mulja.

Bloščica ima majhen padec, zato neugnano vijuga. Kakor naša življenjska pot, kadar nam zmanjka moči za prave odločitve. Vijugavi strugi sem sledil po travnikih blizu gozdnega roba, od enega ovinka do drugega. Ni mi bilo mar za kolo, ki ga nisem več videl, ne za čas, ki se je prelival v popoldne. Bloščica me je očarala, moral sem naprej ob njeni gladini, prek katere so se spreletavali kačji pastirji. Kolikokrat sem si rekel, da samo še do naslednjega ovinka, a sem si potem premislil in šel naprej.



Na območju občine Bloke je kar štirinajst cerkva, ki so razdeljene med dve župniji. Na Velikih Blokah, kjer ne moremo zgrešiti kamnitega mostu, stoji mogočna cerkev Marijinega vnebovzetja. Kraj Sveta Trojica je dobil ime po župnijski cerkvi, ki so jo zgradili v drugi polovici 17. stoletja. Na Volčjem, nedaleč od umetnega Bloškega jezera, v katerem se je v vročem poletnem dnevu hladilo na desetine kopalcev, je starodavna cerkev sv. Volbenka. Nasproti nje se lahko odžejamo pri Antonovem studencu. Župnijska cerkev v vasi Fara je posvečena sv. Mihaelu. V vasi Ravnik, ki so jo med drugo svetovno vojno požgali Italijani, je cerkev sv. Roka, nedaleč stran obnovljen vaški vodnjak …

Če pod Sveto Trojico zapustimo predlagano kolesarsko pot, se vzpnemo v vas Hiteno in tam zavijemo v levo na makadam, prispemo do ruševin dvorca Pajkovo, ki so ga sredi 18. stoletja pozidali Turjačani. Nad njim se za drevesi skriva cerkev sv. Urha. Na tabli lahko preberemo, da je nekoč na tem kraju stal tabor, v katerega so se ob turških vpadih zatekali kmetje. Po ljudskem pričevanju je bil mežnar v tej cerkvi in čuvaj pri pajkovski graščini nihče drug kot Martin Krpan.

Ta silak je kot za šalo prestavljal svojo kobilico, Bločani pa so nekoč veliko prekupčevali z govejo živino. Kupovali so suhe vole, jih poredili in z dobičkom prodali naprej. Zanimiv spomenik bloškemu volu stoji v Zavrhu tik ob cesti, po kateri se od cerkve sv. Urha vračamo v vas Ravnik.

Po Blokah so raztresene še druge zanimivosti (vaška korita z vodo, mesojede rastline …), vendar je eno samo potepanje prekratko, da bi spoznali vse. Pokrajine – čeprav je majhna – ne moreš spoznati v enem dnevu. Lahko pa se vanjo zaljubiš in se še kdaj vrneš v njen objem.






Izhodišče: Nova vas na Blokah.

Predlagana kolesarska pot: Nova vas–Nemška vas na Blokah–Velike Bloke–Ulaka–Sveta Trojica–Lovranovo–Malni–Ravnik–Volčje–Nova vas–Fara–Hudi Vrh–Topol–Studenec na Blokah–Veliki Vrh–Nova vas. Pot pelje po malo prometnih asfaltnih cestah, vendar je ob njej tudi nekaj zanimivosti, ki so dostopne
le po makadamu. Če na spletni strani www.bloke.si izberete Obiščite Bloke in potem Aktivni oddih, boste pod mednaslovom Na kolesu ali rolerjih našli možnost Oglejte si bloško kolesarsko pentljo na zemljevidu.

Dolžina poti: 33 km.

Zemljevid: Notranjski kras, 1 : 50.000 in turistična karta občine Bloke, ki jo dobite v pisarni TD Bloke v Novi vasi.

Več informacij o Blokah: www.bloke.si.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh