Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bo konec aprila tudi konec ukrepov ob energetski draginji?

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 27. 04. 2022 / 19:28
Oznake: Gospodarstvo, Vlada
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 27.04.2022 / 19:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
Bo konec aprila tudi konec ukrepov ob energetski draginji?
Bodo s 1. majem cene goriv spet poskočile? FOTO: Pexels

Bo konec aprila tudi konec ukrepov ob energetski draginji?

Vlada Janeza Janše še ni odločila, ali bo ukrep določitve najvišjih drobnoprodajnih in veleprodajnih cen dizelskega goriva in 95-oktanskega bencina, ki je v veljavi do konca letošnjega aprila, podaljšala, so za STA pojasnili na gospodarskem ministrstvu.

S 30. aprilom letos se namreč izteče več ukrepov, s katerimi je dosedanja vlada blažila učinke podražitve energentov in električne energije. Pred volitvami so premier Janez Janša in ministri napovedovali, da bo vlada – če bo treba – ukrepala tudi naprej.

Vlada je sredi marca s spremembo področne uredbe določila najvišjo dovoljeno drobnoprodajno ceno dizla in neosvinčenega 95-oktanskega bencina (1,541 oziroma 1,503 evra na liter), konec marca pa še najvišjo dovoljeno veleprodajno ceno (1,521 oziroma 1,483 evra na liter).

Podaljšanje znižanja trošarin?

Med vladnimi gradivi je zaenkrat podaljšanje znižanja trošarin za energente in električno energijo do konca letošnjega julija. Paket ukrepov ob energetski draginji je poleg znižanja trošarin vključeval še dva zakona o nujnih ukrepih, ki sta zagotovila tudi enkratno denarno pomoč določenim skupinam prebivalstva ter gospodarstvu in kmetijstvu, pa tudi znižanje končnega plačila za električno energijo.

Nalaganje
Nazaj na vrh