Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bo Messi po zmagi v Katarju izpolnil svojo zaobljubo Devici Mariji?

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 20. 12. 2022 / 08:12
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 20.12.2022 / 15:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Bo Messi po zmagi v Katarju izpolnil svojo zaobljubo Devici Mariji?
Messijevo veselje po golu proti Nigeriji, pokal FIFA 2018. FOTO: Wikipedia/soccer.ru

Bo Messi po zmagi v Katarju izpolnil svojo zaobljubo Devici Mariji?

Po zmagi argentinske ekipe na svetovnem nogometnem prvenstvu 2022 v Katarju so svetovni mediji znova obudili obljubo, ki jo je nogometni zvezdnik Lionel Messi pred leti dal Devici Mariji. Ali bo obljubo zdaj izpolnil?

35-letni Lionel Messi je v dresu Argentine odigral svoje peto svetovno prvenstvo, ekipa pa je v nedeljo z zmago nad Francijo postala svetovni prvak v nogometu.

V Messijevi karieri je doslej »manjkalo le to«: osvojiti naslov svetovnega prvaka kot član državne reprezentance.

Messi, ki velja za enega najboljših nogometašev na svetu, je osvojil 40 naslovov, od tega 34 s španskim nogometnim klubom Barcelona (FC), dva s francoskim Paris Saint Germain (PSG) in štiri z argentinsko reprezentanco. Kot je nekoč sam izjavil, je v njegovi karieri »manjkalo le to«: osvojiti naslov svetovnega prvaka kot član državne reprezentance.

Messi se pripravlja na strel v finalu svetovnega prvenstva v nogometu 2014. FOTO: Wikipedia/Agencia Brasil

Leta 2014 se je ekipa, katere kapetan je, na svetovnem prvenstvu v Braziliji uvrstila v finale, kjer je izgubila proti Nemčiji. V Rusiji leta 2018 je Argentina izpadla iz tekmovanja v osmini finala, kjer so bili od nje močnejši poznejši svetovni prvaki Francozi.

Prav na tem svetovnem prvenstvu je Messi izrekel posebno zaobljubo Devici Mariji: argentinski časnikar Martin Arevalo je Messija med pogovorom v Moskvi izzval, naj v primeru zmage v svetovnem pokalu peš poroma »do Lujána ali San Nicolasa«, dveh najpomembnejših svetišč v Argentini.

V San Nicolasu, mestu v bližini Rosaria, Messijevega rojstnega kraja, stoji svetišče Rožnovenske Marije z zgodovino Marijinih prikazovanj.

V Lujanu v Argentini je narodno svetišče Marije iz Lujana, zavetnice države, ki vsako leto privabi na milijone romarjev. V San Nicolasu, mestu v bližini Rosaria, Messijevega rojstnega kraja, pa stoji svetišče Rožnovenske Marije z zgodovino Marijinih prikazovanj, ki so se začela leta 1983 s sporočili Preblažene Device domačinki Gladys Quiroga de Motta. Katoliška cerkev je prikazovanja potrdila 22. maja 2016 z odlokom, ki ga je podpisal takratni škof v San Nicolasu Hector Cardelli.

Svetišče Rožnovenske Matere Božje v San Nicolasu. FOTO: Wikipedia/Fernando de Gorocica

Messi je leta 2018 med pogovorom v Moskvi obljubil, da bo peš poromal od svojega doma v mestu Arroyo Seco do bazilike San Nicolas, kar je približno 38 kilometrov, v znak zaveze pa se je s časnikarjem tudi rokoval.

Vedel sem, da mi bo Bog namenil to darilo, slutil sem, da bo tako.

Messi je v svoji nogometni karieri vedno znova izkazoval svojo vero in zaupanje v Boga. Po zmagi v svetovnem pokalu v svojih izjavah za medije ni izpustil vloge, ki jo pri tem pripisuje Gospodu: »Vedel sem, da mi bo Bog namenil to darilo, slutil sem, da bo tako,« je pojasnil za televizijski kanal TyC Sports.

Messi pred tekmo vedno naredi znamenje križa, doseženi gol pa pogosto proslavi tako, da s prsti pokaže proti nebu v spomin na pokojno babico. FOTO: Wikipedia/Agencia de Noticias Andes

Britanska medijska hiša BBC je Lionela Messija imenovala za svetovno športno zvezdo leta 2022.

Nalaganje
Nazaj na vrh