Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zakaj papež ni gledal finalne tekme med Argentino in Francijo

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 19. 12. 2022 / 12:33
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.12.2022 / 18:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zakaj papež ni gledal finalne tekme med Argentino in Francijo
Papež med pogovorom za italijansko televizijo, v rokah drži preprosto nogometno žogo. FOTO: Vatican Media

Zakaj papež ni gledal finalne tekme med Argentino in Francijo

Papež Frančišek sinoči ni v živo spremljal zmage svojega moštva, Argentine, v finalu svetovnega nogometnega prvenstva proti Franciji: vatikanska dopisnica argentinskega časnika »La Nacion« Elisabetta Pique je že sinoči poročala, da je papež ostal zvest obljubi, ki jo je leta 1990 dal Devici Mariji, da ne bo gledal televizije.

Nekaj ur pred tekmo pa je sveti oče za italijansko televizijo Canale 5 že vnaprej komentiral finale - v pogovoru, ki je bil predvajan pozno zvečer in je vseboval tudi sporočilo zmagovalni ekipi.

Največja vrednota ni zmagati ali ne zmagati, ampak igrati pošteno in dobro.

»Vsi čestitajo zmagovalcem. Svojo zmago morajo živeti ponižno. Tisti, ki ne zmagajo, pa naj to storijo z veseljem, saj največja vrednota ni zmagati ali ne zmagati, ampak igrati pošteno in dobro,« je dejal Frančišek. Obe ekipi bi si morali »pogumno« podati roke, je poudaril papež, ki velja za velikega ljubitelja nogometa.

Voditelj Katoliške cerkve je v pogovoru pojasnil, kako je bil že v svojem otroštvu v Argentini, ko je leta 1946 »vsako nedeljo s starši hodil na nogometno igrišče«, vedno posebej pozoren na to pošteno gesto stiska roke ob koncu tekme. Na ta način lahko po njegovih besedah šport – »tudi takšen z žogo« - naredi ljudi »bolj plemenite«: »Poskrbeti moramo, da bo športni duh rasel, in upam, da bo to svetovno prvenstvo pripomoglo k oživitvi športnega duha, ki naredi človeka plemenitega,« je sklenil sveti oče.

Zdravniki: papeževo koleno se izboljšuje

Stanje papeževega kolena pa se po besedah argentinskega zdravnika izboljšuje. Zdravnik in avtor knjig Nelson Castro je za današnjo izdajo italijanskega dnevnika La Repubblica povedal, da papež ni preprost pacient, temveč da je precej trmast. Celo zdravnik ga zelo težko prepriča v karkoli.

Papež je razumel, da mora počivati in uporabljati invalidski voziček: tako se je začelo njegovo stanje izboljševati in zdaj znova hodi.

O trenutnem zdravstvenem stanju 86-letnega papeža je zdravnik dejal: »Njegova glava še vedno deluje odlično.« Glede kolena pa pravi: »Zaradi napačnega gibanja ima poškodovan meniskus in malo osteoartritisa, kar se dogaja pri mnogih starejših ljudeh. Vendar zanj skrbi odličen fizioterapevt. Papež je razumel, da mora počivati in uporabljati invalidski voziček: tako se je začelo njegovo stanje izboljševati in zdaj znova hodi.«

Nelson Castro je avtor knjige La salud de los Papas (Zdravje papežev), ki je prvič izšla v španščini marca 2021. Nelson se je za knjigo, v kateri opisuje zdravstvene težave papežev od Leona XIII. (1878-1903) naprej, pogovarjal tudi s papežem Frančiškom.

Nalaganje
Nazaj na vrh