Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bo po 112 in 113 zaživela tudi številka 111 za pomoč pacientom?

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 09. 01. 2023 / 14:27
Oznake: Slovenija, Zdravje
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.01.2023 / 14:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
Bo po 112 in 113 zaživela tudi številka 111 za pomoč pacientom?
Fotografija je simbolična. FOTO: Shutterstock

Bo po 112 in 113 zaživela tudi številka 111 za pomoč pacientom?

V Zvezi organizacij pacientov Slovenije so predstavili ukrepe za enakopravnejši in dostopnejši zdravstveni sistem, med katerimi sta uvedba telefonske številke 111 za pomoč pacientom in zdravstveni pomočniki v zdravstvenih domovih, ki bi pomagali bolnikom in razbremenili zdravnike.

V zvezi, v katero je vključenih 30 slovenskih zvez, društev in združenj pacientov med, drugim predlagajo verificiranje seznamov čakalnih vrst in števila čakajočih. Društva bolnikov lahko pri tem pomagajo preverjati, kateri zdravstveni domovi poročajo pravilno.

Pacient mora v 24 urah priti v stik z zdravstvenim osebjem

Ob tem menijo, da bi povezava društvenih telefonov po načelu javne službe pripomogla k ozaveščenemu in opolnomočenemu pacientu, je poročala STA. Predlagajo tudi računalniško podporo za sprejemanje in vračanje klicev. »Pacient mora najkasneje v 24 urah priti v stik z zdravstvenim osebjem.«

Številka 111 kot osrednja točka za vse potrebe pacientov

Prav tako predlagajo opomnike s sms-sporočili za naročene termine, dvige receptov in opozorila o pretečenih rokih zdravil. Želijo si tudi, da bi bila društva bolnikov redno obveščena o tem, koliko bolnikov v katerem zdravstvenem domu in bolnišnici ne prihaja na dogovorjene termine.

Med ukrepi je tudi telefonska številka 111, ki bi delovala kot centralna točka za vse potrebe pacientov, na kateri bi bolniki prejeli ključne informacije o naročanju, receptih in napotnicah. Zaživela bi lahko v dveh letih.

Kaj bi počeli zdravstveni pomočniki?

Poleg ukrepov so v predlog zapisali tudi priporočila. Eno od njih je, da bi v zdravstvenih domovih delovali prostovoljci oziroma zdravstveni pomočniki, ki bi pomagali pacientom glede nadaljnjih napotitev in tako razbremenili družinske zdravnike. Eden od osrednjih ciljev zveze organizacij pacientov je tudi, da sede za mizo z vsemi akterji v zdravstvenem sistemu. V zdravstvu bi namreč radi dosegli boljše odnose, je poudarila predsednica zveze Štefanija Lukič Zlobec.

Sestanek v sredo

Že minuli teden je predstavnike zveze pacientov na prvem srečanju sprejel minister za zdravje, v sredo pa je na ministrstvu predviden sestanek tako s predstavniki zveze kot zdravniške zbornice, Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Lambert Ehrlich - Prerok slovenskega naroda
Zgodovina
42,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh