Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

‘Bog je nadvse dober in si ne želi drugega kot dobrote’

Za vas piše:
Povzeto po Radiu Vatikan
Objava: 09. 12. 2009 / 21:04
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

‘Bog je nadvse dober in si ne želi drugega kot dobrote’

Papež Benedikt XVI. je na včerajšnji splošni avdienci govoril o nauku Ruperta di Deutza

Papež Benedikt XVI. je na včerajšnji splošni avdienci v avli Pavla VI. v Vatikanu poudaril, da kadar se v Cerkvi pojavijo spori in krivoverstva, sklicevanje na petrinsko službo zagotavlja zvestobo zdravemu nauku ter podarja notranjo vedrost in svobodo.

Katehezo je sveti oče posvetil benediktincu Rupertu di Deutzu, ki je živel in deloval v 12. stoletju, posebno pozornost pa je papež namenil razlagi njegovih naukov o evharistiji in utemeljevanju prisotnosti zla v zgodovini. Rupert je namreč, kot je pojasnil Benedikt XVI., učinkovito in prepričljivo branil resnico, da je Jezus Kristus v evharistiji resnično prisoten, prisotnost zla v svetu pa je pojmoval kot človekovo napačno uporabo svobode, ne pa kot Božjo voljo. Rupert, sicer tudi avtor številnih knjig, je aktivno sodeloval v srednjeveški razpravi o Božjem učlovečenju, ki ga je utemeljeval s kristocentričnega vidika. Učlovečenje je bilo po papeževih besedah za di Deutza središčni dogodek v vsej zgodovini, ki ga je neodvisno od človekovega greha predvidela večnost, da bi vse stvarstvo lahko hvalilo Boga Očeta in ga ljubilo kot ena sama družina, zbrana okrog Kristusa, Božjega Sina.

Ko je sveti oče pojasnjeval Rupertovo utemeljevanje navzočnosti Jezusa Kristusa v evharistiji, je opozoril, da tudi danes obstaja nevarnost zmanjševanja ali okrnjevanja evharističnega realizma. Mnogi namreč evharistijo pojmujejo zgolj kot obred obhajila ali socializacije, pri čemer pa pozabljajo, da je v evharistiji Vstali Jezus Kristus resnično prisoten s svojim vstalim telesom, ki ga duhovnik položi na naše dlani, da bi nas premaknil iz nas samih, nas spojil s svojim nesmrtnim telesom ter nas tako vodil k novemu življenju, je poudaril papež.

V nadaljevanju je govoril o vprašanju mnogih ljudi, kako je namreč mogoče, da obstaja zlo, če pa je Bog vsemogočen in dober. Di Deutz je odgovor na to vprašanje po papeževih besedah iskal v Božji dobroti, prepričan, da je Bog nadvse dober in si ne more želeti drugega kot dobrote. Tako je Rupert uvidel, da je izvor zla v človeku samem in v napačni uporabi človeške svobode, je svoje razmišljanje zaključil papež.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh