Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

‘Bog se je rodil, da bi se človeštvo lahko prerodilo’

Objava: 11. 01. 2010 / 08:14
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

‘Bog se je rodil, da bi se človeštvo lahko prerodilo’

Papež Benedikt XVI. je včeraj, na praznik Jezusovega krsta, daroval sveto mašo v Sikstinski kapeli, med katero je krstil štirinajst otrok, kasneje pa je v svojem nagovoru pred molitvijo angelovega češčenja izpostavil pomen krsta v našem življenju

Papež Benedikt XVI. je včeraj, na praznik Jezusovega krsta, daroval sveto mašo v Sikstinski kapeli, med katero je krstil štirinajst otrok. Kasneje je v svojem nagovoru pred molitvijo angelovega češčenja izpostavil pomen krsta v našem življenju, so poročali pri vatikanskem radiu.

V osrednjem delu svojega nagovora je sveti oče razložil obred zakramenta krsta, ki je osredotočen v izpoved vere in zavezanost staršev ter botrov, da krščene otroke vzgajajo v veri v Jezusa Kristusa in Cerkev. Zaradi tega je zakrament krsta za otroke veliki dan, je pojasnil sveti oče. V krstu so namreč postali deležni Kristusove smrti in vstajenja, začeli pa so tudi veselo in vzvišeno izkušnjo biti Jezusov učenec. Vera je tudi danes dar, ki ga je treba odkriti, gojiti in zanj pričevati. Ob koncu nagovora je sveti oče vse novokrščence in njihove družine izročil v varstvo nebeške Matere Marije.

Opoldne se je k molitvi angelovega češčenja s svetim očetom na Trgu sv. Petra v Vatikanu zbralo več kot 10.000 vernikov. V nagovoru je papež na kratko razložil vsebino praznika Jezusovega krsta in dejal, da današnji praznik razkriva globalno vsebino in pomen božičnih praznikov, katerih osrednje sporočilo je, da smo tudi mi s prihodom edinorojenega Božjega sina postali Božji otroci. Bog se je rodil, da bi se mi lahko prerodili. Ta čudovita skrivnost, ki je ‘naše drugo rojstvo’, človekovo prerojenje od zgoraj, od Boga, se uresniči, povzema pa ga zakramentalno znamenje krsta, je dejal sveti oče.

Po krstu človek postane Božji otrok in od krsta dalje je cilj človekovega bivanja to, da svobodno in zavestno doseže, kar je pri krstu prejel v dar. Kristjan, ki je v krstu doživel prerojenje, začne svojo pot rasti v veri, ki ga bo privedla do tega, da bo Boga zavestno klica Oče, Abba, da se bo obračal k Njemu s hvaležnostjo in bo živel veselje, da je njegov otrok.

Iz krsta izhaja tudi model družbe, namreč družba bratov. Bratstva ni mogoče ukazati z ideologijo in še manj z odlokom katerekoli vzpostavljene oblasti. Ljudje se med seboj prepoznajo kot bratje na osnovi ponižne in globoke zavesti, da so zares otroci enega nebeškega Očeta. Kot kristjani smo, zahvaljujoč Svetemu Duhu, ki smo ga prejeli pri krstu, dobili v dar in nalogo, da živimo kot Božji otroci in bratje, da bi bili kvas novega in solidarnega človeštva, ki ga bogatita mir in upanje. Pri tem naj nam pomaga zavest, da imamo ob Očetu v nebesih tudi mater, Cerkev, ki ji je Marija večen vzor. Ona naj nam izprosi veselje, da se bomo vsak dan prerojevali od zgoraj, iz Božje ljubezni, po kateri smo Njegovi otroci in bratje med seboj, je sveti oče zaključil svoj nagovor pred molitvijo angelovega češčenja.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh