Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bogoslužje svetovnega molitvenega dne letos pripravile palestinske kristjanke

Objava: 28. 02. 2024 / 05:29
Oznake: Molitev
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 28.02.2024 / 07:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
Bogoslužje svetovnega molitvenega dne letos pripravile palestinske kristjanke
Lanski molitvi, ki so jo pripravili v Tajvanu, so se pridružili tudi otroci in mladi. FOTO: Arhiv SMD

Bogoslužje svetovnega molitvenega dne letos pripravile palestinske kristjanke

Bliža se 1. marec, ko bo v sedmih slovenskih krajih spet ekumensko bogoslužje svetovnega molitvenega dne žensk. Letošnje bogoslužje so pripravile kristjanke različnih krščanskih denominacij iz Palestine.

Odlomek, ob katerem so razmišljale in molile, je iz Pisma Efežanom (4,1-7):

»Zato vas jaz, jetnik v Gospodu, opominjam, da živite vredno klica, s katerim ste bili poklicani, v vsej ponižnosti, krotkosti in potrpežljivosti. V ljubezni prenašajte drug drugega. Prizadevajte si, da ohranite edinost Duha z vezjo miru: eno telo in en Duh, kakor ste tudi bili poklicani v enem upanju svojega poklica. En Gospod, ena vera, en krst: en Bog in Oče vseh, nad vsemi in po vseh in v vseh. Vsakomur izmed nas pa je bila dana milost po meri Kristusovega daru.«

Nastala pomenljiva umetnina

Vsi vsaj toliko poznamo dogajanje v svetu, da vemo, kako zelo preizkušani so ljudje v Palestini. Sestavljavke bogoslužja so to svoje trpljenje izrazile tudi v treh pričevanjih o tem, kako živijo klic iz svetopisemskega odlomka.

Besedilo bogoslužja si lahko ogledate tu:

Svetovni molitveni dan 2024 - bogoslužje.pdf

Ob tej priložnosti je nastala tudi pomenljiva slika palestinske umetnice Halime Aziz. Upodablja tri Palestinke, ki skupaj molijo v naravi, podoba pa je polna simbolov: oljke so znak večnega življenja, ker lahko živijo tisoče let. Nekatere oljke, ki še danes rastejo v Palestini, so bile tam že v Jezusovem času. Zlate korenine poudarjajo, da bodo Palestinci vedno obstajali in si prizadevali za svoje pravice in svobodo. Zlata barva je izbrana, ker simbolizira nekaj dragocenega, nekaj, česar Palestincem nihče ne more vzeti – ker so globoko zakoreninjeni.

Avtorice slike je palestinska umetnica Halima Aziz.

Cvetovi maka Palestince spominjajo na tiste, ki so dali svoja življenja za državo, tradicionalna palestinska oblačila pa predstavljajo Palestince, njihovo umetnost in zgodovino. Ključi so simbol upanja na vrnitev v Palestino. Palestinci naj bi namreč vedno nosili s seboj ključe svojih domov, iz katerih so bili pregnani, ne glede na to, kje na svetu so. Nato jih predajo svojim otrokom, da ne bi nikoli izgubili upanja.

V Sloveniji bogoslužja od četrtka dalje

V Sloveniji bodo najprej imeli bogoslužje v cerkvi sv. Marka na Markovcu v Kopru, in sicer v četrtek, 29. februarja, ob 19.30. V petih krajih bo v petek, 1. marca, in sicer v Ljubljani v evangeličanski cerkvi Primoža Trubarja na Gosposvetski cesti ob 18. uri, v Velikih Laščah v župnijskem domu bl. Alojzija Grozdeta ob 19. uri, v Smledniku v župnijski cerkvi sv. Urha ob 18.45, v Rogaški Slatini v cerkvi Svetega Križa ob 17. uri, v Murski Soboti v stolni cerkvi sv. Nikolaja ob 18. uri, nazadnje, v nedeljo pa bodo imeli bogoslužje pri Svetem Duhu pri Škofji Loki, in sicer pri uršulinkah v Hiši kruha ob 18. uri.

Za to priložnost nove pesmi

Sestavljavke vsako leto napišejo tudi pesmi, ki jih pojemo pri bogoslužju. Besedila in note so vključena v besedilo bogoslužja (zgoraj). Ena od pesmi na kratko povzame sporočilo svetopisemskega odlomka. Zelo me je nagovorila pesem Živite vredno klica, ki gre takole:

Živite vredno klica, ki ste prejeli ga,
prenašajte drug drugega v ljubezni Kristusa.

Posebna nabirka

Vsako leto je del bogoslužja tudi nabirka, za katero sestavljavke že vnaprej sporočijo namen. Letos bo šla večina zbranega denarja za palestinsko organizacijo Lifegate, ki skrbi za osebe s posebnimi potrebami od vrtca naprej.

Kupi v trgovini

Svet molitve
Molitveniki
7,89€
Nalaganje
Nazaj na vrh