Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bojana Beović o cepljenju [VIDEO]

Za vas piše:
Helena Adamič
Objava: 15. 09. 2021 / 14:24
Oznake: Koronavirus, Zdravje
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.09.2021 / 15:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Bojana Beović o cepljenju [VIDEO]
Zaradi uveljavitve pogoje PCT je zaznati povečanje cepljenja, kar Beovićeva označuje za razveseljivo dejstvo . VIR: Zajem zaslona

Bojana Beović o cepljenju [VIDEO]

Beovićeva, vodja strokovne skupine za cepljenje je danes odgovorila na nekaj novinarskih vprašanj v povezavi s cepljenjem in novih pravilih PCT.

Glede navajanja razlogov za cepljenje, je povedala, bi bila sama najbolj zadovoljna, če bi ljudje kot posamezniki razumeli, zakaj se moramo cepiti. Na ta način namreč največ pripevamo k svojemu zdravju in zdravju tistih, s katerimi delamo.

Na vprašanja glede vzpostavitve zaščitne s cepljenjem je povedala, da se zaščita organizma vzpostavi 14 dni po cepljenju, pri vektorskih cepivih to traja nekoliko dlje, res pa je, da so slednja manj učinkovita pri delta različici novega koronavirusa.


Tisti, ki se do sedaj niso iz katerih koli razlogov utegnili cepiti, bodo trenutno morali plačevati izvajanje testov. Zlasti je bila strokovna skupina v zagati glede tega pri predpisovanju testiranja šolarjem, ki nimajo lastnih denarnih sredstev in jim strokovna skupina s svojimi odloki težko odreka druženja na koncertih, kinodvoranah.

Starostna meja cepljenja otrok

To mejo določa regulatorni organ, ki izda zdravilo. Znotraj Evropske unije je to EMA, ki je za otroke od 12 leta naprej odobrila cepivi Pfizerja in Moderne.

PCT pogoj prisila v cepljenje?

Tega Beovićeva ni mogla komentirati, je pa to zagotovo nadomestilo za ukrepe, ki smo jih imeli lansko leto, ko nismo imeli na voljo ne množičnega testiranja ne cepljenja. Danes lahko na ta način stanje obvladujemo, na voljo imamo torej dve orodji: testiranje in cepljenje.

Je pa dodala, da je zaradi PCT pogoja zaznati povečanje cepljenja, kar označuje za razveseljivo dejstvo.

PCT v le P in C?

Opuščanje pogoja testiranja bi le še dodatno prispevalo k pomembnosti cepljenja. Ena od možnosti, ki bi življenje še bolj vrnila v normalno stanje, bi bila seveda le pogoja C in P.

Cepljenje je tudi najbolj smiselno tam, kjer so stiki z ljudmi najtesnejši, zagotovo sem sodijo zdravstvo, sociala in šolstvo.

Število okuženih narašča

Pričakovati je, da bo intenzivno raslo še naprej, kar je zaskrbljujoče, saj lahko za delta obliko hudo zbolijo tudi mlajši otroci, pri njih je tudi možnost vnetnega sindroma, pa tudi sindrom dolgega covida-19 v njihovih primerih ni redko.

To nas ne bi skrbelo, če bi s cepljenjem uspeli zavarovati ranljive skupine. Potreba po bolnišničnem zdravljenju je trenutno tista, ki omejuje zdravljenje. (Bojana Beović)

Kupi v trgovini

Danielov post
Zdravje
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh